Presentació del 4t Ricard Viñes Piano Kids and Youth..

El 4t concurs Ricard Viñes Piano Kids and Youth aplega 33 joves promeses internacionals

El concurs biennal, per a joves fins a 17 anys, tindrà lloc del 27 al 29 de juny a l’Auditori municipal Enric Granados

Enguany, s’ubicarà un piano al vestíbul de l’hospital Arnau de Vilnova que convida a tocar-lo, com a iniciativa per accentuar que la cultura té efectes positius en la salut

El concurs biennal, per a joves fins a 17 anys, tindrà lloc del 27 al 29 de juny a l’Auditori municipal Enric Granados

Enguany, s’ubicarà un piano al vestíbul de l’hospital Arnau de Vilnova que convida a tocar-lo, com a iniciativa per accentuar que la cultura té efectes positius en la salut

La quarta edició del concurs Ricard Viñes Piano Kids and Youth comptarà amb la participació de 33 joves promeses que provenen d’arreu del món. Són joves, de fins a 17 anys, de tot Catalunya, Espanya i països com França, Rússia, Ucraïna, Moldàvia, Xina, Xile i Romania, que arriben a Lleida per mostrar el millor d'ells mateixos amb les seves interpretacions, emmirallats per les figures de Ricard Viñes i d'Enric Granados. El concurs, adreçat a joves talents, té caràcter biennal perquè s’alterna amb el concurs destinat a adults i s’organitza en tres categories: I Categoria (nascuts l’any 2011 i posteriors), II Categoria (nascuts el 2008, 2009 i 2010) i III Categoria (nascuts el 2005, 2006 i 2007).

La presentació del concurs ha anat a càrrec de la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; la cap d’atenció a la ciutadania i presidenta de la comissió d’Humanització de l’Hospital Arnau de Vilanova, Maria Bonjorn, la directora de l’Auditori Municipal Enric Granados i membre del jurat del Concurs, Puri Terrado, i el pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida. Organitzador del Concurs i membre del jurat, Jordi Benseny. També hi han estat presents M. Carmen Grasa, patrocinadora del concurs, i Manel Llusera, president de GLS prefabricats, que també és patrocinador del concurs.

Bosch ha assegurat que la iniciativa posa en valor la figura de Ricard Viñes per recordar que va significar per a la ciutat i per al món de la música. A més, el mateix lleidatà va tenir l’oportunitat de participar en un concurs i esdevenir un gran intèrpret. Ha afegit que l’any 2025 se celebrarà l’Any Viñes per commemorar els 150 anys del seu naixement. Rufach ha parlat de terra d’oportunitats i de grans promeses i que és una satisfacció comptar amb aquest concurs que s’organitza amb col·laboració pública i privada.

Dos dels tres patrocinadors del concurs han participat en la presentació d’aquest dilluns. Carmen Grasas ha insistit en el fet que la música aporta molts beneficis i que és un concurs que té un alt nivell. Igualment, Manel Llusera s’ha mostrat satisfet amb l’èxit de cada convocatòria, pel que fa a la participació i la qualitat dels joves pianistes.

Viu la Música a l’Arnau

Enguany, una de les iniciatives que es promouen en el marc del concurs és la instal·lació a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova un piano per incentivar les actuacions pianístiques. S’hi ubicarà del 26 al 29 de juny, de 10 a 19 h, al vestíbul del centre. S’hi podrà escoltar participants en el Concurs Ricard Viñes, alumnes de les Escoles de Música, professionals sanitaris i pianistes en general. De fet, un dels pianistes que es podran escoltar és Artem Kuznetsov, guanyador del Segon Premi del concurs internacional de Piano Ricard Viñes 2023,  que serà l’encarregat d’obrir la IV edició del concurs per a  infants i joves, amb un concert inaugural.

Bonjorn ha destacat que la iniciativa ja es va fer a l’hospital de Santa Maria l’any 2019 , amb molt bona acollida, i que enguany es repeteix l’experiència a l’Arnau. El que es pretén, com ha comentat, és atansar la cultura al centre hospitalari, ja que és un àmbit que té efectes positius sobre la salut de les persones.

Concert inaugural

La 4a edició del Ricard Viñes Piano Kids and Youth s’obrirà amb el concert inaugural, el dijous 27 de juny, a les 20 h, a càrrec del guanyador del Segon Premi en el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes 2023, Artem Kuznetsov. El preu de l’entrada és de 8 euros / Amic/ga de LaTemporada, 7 euros.

Premis del concurs

Jordi Benseny i Puri Terrado han explicat els detalls del concurs. Les proves, les quals tenen entrada lliure i gratuïta, es desenvoluparan a la sala de cambra de l’Auditori. El calendari previst és el següent:

Divendres, 28 de juny, a les 10 h i a les 16 h - III Categoria - fins a 17 anys

Dissabte, 29 de juny, a les 10 h -II Categoria – fins a 14 anys i I Categoria – fins a 11 anys

Repertori:

-I Categoria (màxim 12 minuts): una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció i una o diverses peces de lliure elecció.

-II Categoria (mínim 15 minuts – màxim 20 minuts): una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció i una o diverses peces de lliure elecció

-III Categoria (mínim 25 minuts - màxim 30 minuts): una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció, el primer moviment ràpid d’una sonata clàssica i una o diverses peces de lliure elecció.

El lliurament de premis tindrà lloc el dissabte, 29 de juny, a les 19 h, a la sala de cambra. En aquesta cerimònia, es proclamaran els i les guanyadores i lliuraran els guardons. Els guanyadors oferiran una breu actuació. L’entrada per assistir a l’acte és gratuïta amb invitació. Cal recollir la invitació numerada a la taquilla de l’Auditori (aforament limitat).

I Categoria

-1r Premi “Carme Grasa” 500 €.

-2n Premi 300 €.

-3r Premi 200 €.

II Categoria (fins a 14 anys)

-1r Premi  “Tomàs Llusera” 1000 €.

-2n Premi 500 €.

-3r Premi 300 €.

III Categoria

-1r Premi “Paquita Robert” 2000 € i concert a l’Auditori Municipal Enric Granados.

-2n Premi 1000 €.

-3r Premi 500 €.

El jurat d’aquesta quarta edició, amb el paer en cap, Fèlix Larrosa, com a president d’honor, està integrat per:

-Stanislav Pochekin, concertista i pedagog rus, catedràtic de piano al Conservatori del Liceu de Barcelona.

-Vladislav Bronevetzky, concertista i pedagog. Ha estat professor del Conservatori Txaikovski de Moscou i actualment és professor de l’ESMUC a Barcelona.

-Uta Weyand, pianista alemanya fundadora de la Pianale Academie i Pianale Junior, a Fulda.

-Marta Zabaleta, pianista basca professora del Centre Superior de Música del País Basc – Musikene, i directora de l’Acadèmia Marshall, fundada per Enric Granados.

-Purificació Terrado, pianista i directora de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

- Jordi Benseny, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida. Organitzador del Concurs Internacional Ricard Viñes.

- Enric Prió, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida.

Per a més informació del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes - Auditori Municipal Enric Granados