El Casal de la Dona promou l’acció per la salut de les dones en una sessió doble, amb la projecció de la pel·licula "Caramel" i una tertúlia..

El Casal de la Dona promou l’acció per la salut de les dones

Amb motiu d’aquest Dia Internacional, s’ha projectat la pel·lícula “Caramel” i s’ha fet una tertúlia entorn de l’autocura, la sororitat i la salut, a l’Ateneu Popular de Ponent

Amb motiu d’aquest Dia Internacional, s’ha projectat la pel·lícula “Caramel” i s’ha fet una tertúlia entorn de l’autocura, la sororitat i la salut, a l’Ateneu Popular de Ponent

El Casal de la Dona ha organitzat una activitat doble amb motiu del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, que se celebra el 28 de maig, per parlar sobre l’autocura, la sororitat i la salut en aquest col·lectiu. Aquest dimecres a la tarda ha fet la projecció de la pel·lícula Caramel i després s’ha donat pas a una tertúlia on s’ha tractat els temes que s’hi havien vist reflectits. L’activitat s’emmarca dins el cicle Espai Salut, del programa Activa’t al Casal 2022/23 i s’ha fet a l’Ateneu Popular de Ponent, que hi ha col·laborat juntament amb Som Cinema.

Caramel (Líban, 2007): A Beirut, cinc dones coincideixen habitualment en un saló de bellesa, un microcosmos ple de colorit i sensualitat on diverses generacions es troben, parlen i es fan confidències: Layal estima Rabih, però Rabih està casat; Nisrin és musulmana i el proper matrimoni planteja un problema: ella no és verge; Rima està turmentada per l’atracció que sent per les dones i viu al ritme de les visites d’una bella client de llargs cabells; Yamal es nega a envellir i Rose ha sacrificat la seva vida per ocupar-se de la seva germana gran. Al saló de bellesa, els homes, el sexe i la maternitat se situen al centre de les seves converses íntimes i alliberades, entre talls de pèl i depilació amb una pasta caramel·litzada de sucre, aigua i llimona.

A continuació, ha tingut lloc una tertúlia sobre l’autocura, la sororitat i la salut en la qual s’han posat de manifest diverses idees com ara:

-Les dones sempre han desenvolupat les seves pròpies estratègies d’autocura, moltes relacionades amb l’activitat grupal.

-Cal promoure hàbits saludables pel que fa, sobretot, a la salut de les dones.

-És important crear xarxes de solidaritat entre dones o visibilitzar aquesta sororitat (agermanament femení) i cooperació mútua, perquè permet generar nous vincles i experiències (sororitat estratègica).

-L’amistat entre dones és una força transformadora i poderosa i proporciona molts beneficis per a la salut emocional: el sentiment de pertànyer a un grup, suport i reducció de l'estrès, millorar l'autoestima, etc.

-Moltes vegades un cafè amb unes amigues és més curatiu que una caixa d’ansiolítics.

-És important tenir en compte els aspectes biopsicosocials i ambientals que ens estan afectant les dones.

-Es constata la necessitat de millorar l’atenció primària i l’atenció psicosocial de les dones.

-Cal buscar estratègies individuals i grupals per al benestar físic i emocional de les dones com estar connectada amb la xarxa de sororitat, activar i moure el cos o fer activitats creatives: pintar, cantar, ballar o deixar anar les emocions.