El Centre Jove de Salut Sexual de l’Ajuntament de Lleida ha fet 117 intervencions des de la seva obertura el passat 16 de novembre.

El Centre Jove de Salut Sexual de la Paeria ha fet 117 intervencions des de la seva obertura

Es va inaugurar el passat 16 de novembre del 2023 i és un espai d’educació sexual gratuït, obert i amigable que assessora i acompanya al jovent

Es va inaugurar el passat 16 de novembre del 2023 i és un espai d’educació sexual gratuït, obert i amigable que assessora i acompanya al jovent

El Centre Jove de Salut Sexual de l’Ajuntament de Lleida ha fet 117 intervencions des de la seva obertura el passat 16 de novembre. El centre s’adreça al col·lectiu d’adolescents i joves de fins a 30 anys de Lleida i a la població vulnerable pel que fa a la incidència d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS). S’inclouen també les persones amb diferents diversitats. El seu objectiu és promoure la sexualitat positiva, responsable i lliure. El recurs compta amb consultes presencials individuals o en grup, amb cita prèvia o sense i també atenció telefònica i telemàtica.

Des de la seva entrada en funcionament fa tot just 3 mesos, s’han atès 87 persones de manera presencial, 3 telefònicament i 6 per altres plataformes (pàgina web, correu electrònic i Instagram). De les 117 intervencions dutes a terme, les més destacades són la demanda d’anticoncepció d’urgència, proves d’embaràs i els testos ràpids d’ITS, de les quals 7 han requerit la derivació a altres recursos. A més a més, s’han dispensat de manera gratuïta més de 700 preservatius i lubrificants i copes menstruals i s’ha realitzat educació sanitària sobre els temes que més preocupen al jovent. Entre aquests, les principals demandes han sigut inquietuds sobre les ITS (sobretot virus del papil·loma humà i VIH), mètodes anticonceptius, plaer, primeres vegades, sexe oral, autoconeixement, gestió emocional, pressió social, menstruació, consum d’alcohol i pràctiques sexuals i violències sexuals. Pel que fa al perfil de les persones que acudeixen al servei, són els nois qui més n’han fet ús i amb una mitjana d’edat de 16 anys en tots els gèneres.

Paral·lelament a les atencions individuals, també es van realitzar cribratges d’ITS en el marc del grup d’ITS de Lleida el dia 18 de desembre del 2023 a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (Agrònoms) i el dia 31 de gener del 2024 al propi centre. El recurs s’ha presentat a diferents recursos educatius i sanitaris de la ciutat, amb els quals es treballa en xarxa per assegurar una atenció integral dels i les joves lleidatanes i estan previstos diversos tallers grupals al llarg dels propers mesos. Per altra banda, darrerament s’ha col·laborat amb el grup musical Sexenni en la cançó “Suant la samarreta”, llançada el passat mes de gener, la qual tracta sobre els principals temes que envolten la sexualitat, com el respecte, el consentiment, la pluralitat, la protecció i el plaer.

El Centre Jove de Salut Sexual està situat al C/Nou, 14 baixos i el seu horari d’atenció al públic és de dilluns i dijous de 9 a 16 hores i dimarts, dimecres i divendres de 14 a 19 hores. El centre és un espai amigable, que treballa de manera comunitària i en xarxa amb altres recursos del territori on els i les joves poden acudir-hi  per rebre informació i assessorament sobre ITS,  embaràs, anticoncepció, diversitat funcional, menstruació, plaer i pràctiques, violència masclista i LQTBIQ+. A més de l’assessorament, també s’hi realitzen proves d’ITS i d’embaràs i quan és necessari, es deriven els casos a altres recursos.

Per a més informació, es pot consultar la pàgina web de la Regidoria de Salut Pública Centre Jove de Salut Sexual - Salut Pública (paeria.cat)

Precisament, avui, 14 de febrer, es commemora el Dia Europeu de la Salut Sexual.