Inici del Festival Poesa Lleida al Cafè del Teatre de l'Escorxador.

El Festival Poesia Lleida comença amb un acte dedicat a Vallverdú

L’aforisme de l’escriptor lleidatà “El millor poema és un instant atònit” presideix el programa d’enguany per celebrar el centenari del seu naixement

La Paeria i l’IEI organitzen aquest festival poètic que se celebra al Cafè del Teatre fins al 17 de març, i comptarà amb 4 sessions matinals adreçades a alumnat de secundària en diversos instituts de Lleida

L’aforisme de l’escriptor lleidatà “El millor poema és un instant atònit” presideix el programa d’enguany per celebrar el centenari del seu naixement

La Paeria i l’IEI organitzen aquest festival poètic que se celebra al Cafè del Teatre fins al 17 de març, i comptarà amb 4 sessions matinals adreçades a alumnat de secundària en diversos instituts de Lleida

El Festival Poesia Lleida ha començat aquest dimarts amb un acte dedicat a Josep Vallverdú. L’aforisme de l’escriptor lleidatà “El millor poema és un instant atònit” presideix el programa d’enguany per celebrar el centenari del seu naixement. La Paeria i l’IEI organitzen aquest festival poètic que té lloc al Cafè del Teatre fins al divendres 17 de març i comptarà amb 4 sessions matinals adreçades a alumnat de secundària en diversos instituts de Lleida.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha participat en la inauguració del festival, acompanyat de la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach; el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i els dos comissaris d’aquest esdeveniment poètic, Anton Not i Àngels Gregori.

En les seves paraules de benvinguda, l’alcalde ha posat en relleu que “no hi ha millor manera d’iniciar aquest festival que amb un acte dedicat a la poesia de Josep Vallverdú, un gènere al qual s’ha dedicat en especial aquests darrers anys de producció”. Pueyo ha afirmat que vincular el centenari del naixement del mestre amb el Festival de Poesia és una excel·lent doble celebració, celebrar la seva poesia i celebrar els seus gairebé 100 anys de vida.

A l’acte han assistit la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe i la comissària de l’Any Vallverdú, Carme Vidal. Arretxe ha llegit un poema inèdit de l’escriptor lleidatà, amb el títol “Una llum”.

En aquesta obertura del festival s’ha reflexionat sobre l’obra poètica de Vallverdú, amb un recital de l’actriu Àngels Bassas i l’acompanyament musical i l’acció interdisciplinària a càrrec de l’historiador i músic Pep Tort, el jove artista Joan Palomares i el grup Prozak Soup.

Per cloure, s’ha dut a terme una lectura de poemes a càrrec de Sebastià Alzamora i Josep Piera sota el títol “Un poema més presentable!”.

Poesia Lleida a les aules

Es dediquen 4 sessions matinals a centres de secundària i a la universitat , per introduir els alumnes a la poesia de Josep Vallverdú. L’escriptor Andreu Loncà projectarà a les aules un videoclip literari sobre l’autor commemorat, produït per l’Ajuntament de Lleida, farà una aproximació a l’obra poètica de Josep Vallverdú, fent un recorregut pels seus 10 poemaris i per cloure les sessions farà un recital amb poemes escollits de l’autor.

Un dels centres on es farà la sessió, és fora de Lleida, concretament l’INS de Les Borges Blanques que porta per nom el del mateix autor, Josep Vallverdú.

Els centres educatius implicats són: el dimarts 14 amb la Universitat de Lleida (alumnes Grau filologia Catalana i Estudis Occitans), el dimecres 15 amb l’Institut Josep Vallverdú de Les Borges Blanques, el dijous 16 amb l’Institut Màrius Torres (Lleida) i el divendres 17 amb l’Institut Gili i Gaya (Lleida).

25 poetes, intel·lectuals i artistes al Poesia Lleida 2023

L’edició d’enguany compta amb la participació de vint-i-cinc poetes, intel·lectuals i artistes de procedència diversa del territori català i espanyol.

Cal destacar, a més, que totes les sessions del festival disposaran d’un servei de venda de llibres perquè tothom tingui accés a comprar llibres i poemaris vinculats amb el Poesia Lleida d’enguany i també de l’autor del qual es commemoren els 100 anys de naixement, Josep Vallverdú.

Les llibreries participants són: Caselles, La Irreductible, Abacus i El Genet Blau.

Programa d’actes al Cafè del Teatre

Després dels actes del primer dia, aquest dimecres 15 de març s’ha programat:

19 h. TEL·LÚRICS Tres veus i un horitzó a càrrec d’Amat Baró, Enric Casasses i Raquel Santanera.

20 h.  ELS FRUITS SABOROSOS. Dos poetes a escena a càrrec de Manuel Rivas i Mario Obrero.

Dijous, 16 de març

19 h. SENSE LLEI DE GRAVETAT. Lectura poètica a càrrec de Teresa Colom, Joan-Carles Martí i Raquel Lanseros.

20 h. EUFÒRIA!  Lectura poètica a càrrec de Carlos Marzal i Pere Pena.

Divendres, 17 de març

19 h. TAN LLUNY, TAN A PROP. Poetry Slam Lleida al Poesia Lleida a càrrec dels poetry slamers Lo tractor de l’amor, Marta B., Enric Kahn i Olza Olzeta.