El Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida s’inaugurarà oficialment el dissabte 20 d’abril del 2024.

El nou Morera s’inaugurarà oficialment el 20 d’abril

Durant la segona quinzena de febrer començaran un seguit de visites programades amb diversos grups socials de la ciutat que coneixeran l’edifici i la proposta museogràfica per tal d’assegurar-ne l’efectiva posada en marxa

Durant la segona quinzena de febrer començaran un seguit de visites programades amb diversos grups socials de la ciutat que coneixeran l’edifici i la proposta museogràfica per tal d’assegurar-ne l’efectiva posada en marxa

El Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida s’inaugurarà oficialment el dissabte 20 d’abril del 2024. L’Ajuntament de Lleida prepara per a aquest dia un acte institucional amb les diferents administracions que han participat en la posada en marxa de l’edifici a la Rambla de Ferran número 13.

Cal destacar, però, que prèviament a aquesta inauguració oficial s’ha programat, a partir de la segona quinzena de febrer, una ronda de visites amb diversos grups socials de la ciutat per tal de comprovar el funcionament de les instal·lacions, mostrar la proposta museogràfica i presentar les funcionalitats que acollirà l’equipament.

Diverses persones d’àmbits com la cultura, el turisme, el col·lectiu d’estudiants o persones amb necessitats especials coneixeran l’edifici i la proposta museogràfica per tal d’assegurar-ne l’efectiva posada en marxa.

El Museu vol que l’art modern i contemporani sigui accessible a tota la societat situant les persones i la diversitat social al centre. Aquestes visites inicials permetran que diferents col·lectius de la societat lleidatana puguin fer-ne una valoració prèvia i assegurar-ne l’accessibilitat.

Una seu definitiva

L’entrada en servei del nou Morera solucionarà la seva provisionalitat històrica i es posarà a disposició del públic un equipament que serà de referència per a la ciutat i per al context català i estatal.

El Museu té una de les millors col·leccions d’art contemporani del país ja que compta amb més de 5.000 obres i recorre totes les tendències artístiques del segle XX i XXI.

L’exposició inaugural inclourà entre 450 i 470 peces, a més de molta documentació i material d’arxiu, i reflectirà en profunditat la memòria artística i cultural de la Lleida del segle XX i XXI.

La intervenció arquitectònica que s’ha dut a terme ha reconfigurat i reformulat l’edifici, d’uns 3.500 m2 distribuïts en sis plantes, per dotar-lo d’una nova singularitat. La museografia és flexible, modular i plenament accessible com a elements identificadors del nou Museu.

Les prospeccions arqueològiques van treure a la llum noves restes de les antigues adoberies, del segle XIII, que suposen un valor afegit i han quedat incorporades al nou equipament.

Les obres han anat a càrrec de la UTE integrada per Arnó, Sorigué i Romero Polo. El procés per a la construcció del nou museu es va iniciar fa deu anys i les obres ho van fer l’abril de 2019.

El pressupost ha anat a càrrec del govern de l’Estat, la Generalitat, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i els fons FEDER de la Unió Europea.