Roseta (Espai Transversal). Trementinaires, dones i muntanya, romantització de les remeieres..

El projecte Cultura fresca promou l’art i la literatura com a valor terapèutic

El Servei de Rehabilitació Comunitària de l’Hospital Santa Maria ha impulsat aquesta iniciativa pilot amb la col·laboració del Centre d’Art la Panera i la Biblioteca Municipal de Pardinyes perquè pacients amb trastorn mental tinguin eines per relacionar-se, crear vincles o despertar sensacions de gaudi

El Servei de Rehabilitació Comunitària de l’Hospital Santa Maria ha impulsat aquesta iniciativa pilot amb la col·laboració del Centre d’Art la Panera i la Biblioteca Municipal de Pardinyes perquè pacients amb trastorn mental tinguin eines per relacionar-se, crear vincles o despertar sensacions de gaudi

L’Hospital Santa Maria, el Centre d’Art la Panera i la Biblioteca Municipal de Pardinyes col·laboren en un nou projecte que connecta lectura i obres d’art amb la salut comunitària. “Cultura Fresca” és una iniciativa que ha començat avui i que es durà a terme els dimecres dels mesos d'estiu, que consisteix en vincular lectures que proposarà la Biblioteca Municipal amb obres d'art de les exposicions de la Panera. Cultura Fresca es concreta en un taller de lectura i de gaudi de l'art, amb la proposta de llibres, vistes comentades i accions dinàmiques creatives.

L’activitat, que s’ha posat en marxa com a projecte pilot, es farà com a recurs comunitari amb la implicació de l’equip tècnic integrat pels tres serveis implicats. L’equip multidisciplinari que ha preparat els tallers està format per agents de l’àmbit cultural, social, de la salut i la psicologia. Les persones que participaran en aquests tallers són adultes, d’entre 40 i 55 anys, usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària Lleida (SRC), un espai terapèutic i relacional per a persones amb trastorn mental sever.

D’aquesta manera, es vol aprofitar l'entorn comunitari que es creï per acompanyar i implicar les persones en el procés individual de recuperació, alhora que es potencia el canvi d'actituds, valors, sentiments, objectius, habilitats i rols de cadascú d’acord amb els seus desitjos i preferències. L’objectiu és que donar eines per viure una vida satisfactòria, amb esperança i aportacions a la societat, més enllà de les limitacions causades per la malaltia per desenvolupar un nou sentit i propòsits vitals.

Els dimecres al migdia dels mesos de juliol, agost i setembre es reunirà al Centre d’Art la Panera, el grup de Cultura Fresca perquè els i les participants accedeixin a processos artístics i comunitaris, i els despertin sensacions de gaudi i alliberament que contribueixen al sentit de pertinença i autoconcepte, possibilitant un espai per a la creació de vincles al voltant d’experiències comunes similars, i  poder reduir l’angoixa que suposa la individualització del malestar.

En aquest binomi cultura i salut s’enforteix la idea pròpia de la salut comunitària. Segons els organitzadors del projecte, el benestar no es defineix per tenir accés als serveis sanitaris bàsics, té a veure, sobretot, amb les condicions de vida habituals de les persones amb trastorns de salut mental i amb la manera de relacionar-se en els seus àmbits de referència.

Imatges adjuntes de la selecció de peces que es treballaran al taller.