Presentació del programa SISME saludable de la Gasol Foundation, per prevenir l’obesitat infantil, a l'escola Pràctiques I de Lleida..

El SISME saludable de la Gasol Foundation, per prevenir l’obesitat infantil, arriba a les escoles de Lleida

El programa  pilot s’està duent a terme a l’escola Pràctiques I i hi participen 29 nens i nenes de 2n i 4t de primària. L’objectiu del projecte és fomentar un moviment saludable en els centres educatius, centrat en quatre pilars bàsics: l’activitat física, l’alimentació, el son i el benestar emocional. La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha destacat el treball que la Paeria fa en la promoció d’hàbits saludables

El programa  pilot s’està duent a terme a l’escola Pràctiques I i hi participen 29 nens i nenes de 2n i 4t de primària. L’objectiu del projecte és fomentar un moviment saludable en els centres educatius, centrat en quatre pilars bàsics: l’activitat física, l’alimentació, el son i el benestar emocional. La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha destacat el treball que la Paeria fa en la promoció d’hàbits saludables

Els centres educatius de Lleida són una mica més saludables a partir d’aquest curs, gràcies al programa SISME de la Gasol Foundation –fundació dels germans Pau i Marc Gasol per prevenir l'obesitat infantil-. El programa s’ha començat a aplicar a la ciutat a l’escola Pràctiques I, amb la participació de 29 alumnes de 7 a 10 anys amb els quals es treballaran aspectes com l’activitat física, l’alimentació, el son i el benestar emocional. La Paeria col·labora amb l’entitat en l’aplicació d’aquest programa i avui s’ha fet la presentació a l’escola, amb la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, i el director del centre, Emili Llauradó. També hi han assistit els i les professionals de l’escola implicades en el projecte, que han preparat una dinàmica per a la presentació per mostrar en què consisteixen les accions i els continguts que tracten durant el curs.

SISME és un programa de promoció d’hàbits saludables que compta amb 3 edicions a diferents centres educatius de Catalunya i Madrid, on més de 15.000 alumnes i les seves famílies i docents han gaudit de les diferents activitats del projecte.  S’activa tota la comunitat educativa a través d’un programa de promoció d'hàbits saludables que es duen a terme en el marc de la classe d'educació física, activitats familiars que es fan arribar a les famílies i capacitació al professorat en promoció d'hàbits saludables en l'àmbit educatiu. Aquestes propostes es troben estructurades a través de la metàfora pedagògica de la Galàxia Saludable, que la Gasol Foundation inclou en tots els seus projectes d’intervenció.  

Més enllà de l'assignatura d’Educació Física, SISME ofereix un complet mòdul familiar amb el qual les famílies participants reben un seguit de sobres durant el curs amb accions, receptes i consells per gaudir dels hàbits de vida saludable junts. Les escoles participants rebran el segell d’escoles SISME compromeses amb la salut, fet avalat per la Secretaria General de l’Esport i el COPLEFC.

La tinent d’alcalde ha explicat que la Regidoria de Salut Pública ha apostat per la implantació d’aquest programa per augmentar i potenciar les actuacions per a la prevenció de la obesitat infantil a la ciutat de Lleida.  Els últims estudis demostren que les estratègies preventives dirigides a la promoció d’hàbits saludables tenen efectes beneficiosos en la reducció de l’obesitat infantil i que els centres educatius són uns entorns ideals per promocionar els estils de vida saludable, especialment en els barris amb indicadors socioeconòmics més desfavorits.

A més, la lluita contra l’obesitat infantil ha de basar-se en intervencions integrals i participatives, en les quals hi intervinguin tots els sectors i agents de la comunitat per aconseguir un impacte real en el present i futur dels menors. Pifarré ha comentat que l’àrea de Salut desenvolupa diversos projectes i serveis per promoure estils de vida saludables per prevenir situacions de risc per a la salut de la ciutadania, i especialment del col·lectiu infantil i jove, en treball amb les famílies i l’àmbit comunitari.

Espanya té una de les taxes d’obesitat infantil més altes d’Europa i segons l’estudi PASOS 2019 de la Gasol Foundation, afecten un de cada tres nens i nenes d’entre 8 i 16 anys, una tendència que s’ha incrementat en les últimes dècades. El sobrepès i l’obesitat són un greu problema de salut pública i  afecten la salut física i mental en estar tan estretament vinculades amb problemes d’autoestima, trastorns alimentaris o depressió. A la problemàtica general, cal sumar-li els efectes de la pandèmia de la COVID-19, que han produït canvis en els hàbits de milers de famílies.

Sobre la Gasol Foundation
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’obesitat infantil és un fenomen que afecta 124 milions de nens i nenes d’entre 5 i 19 anys a tot el món. Concretament a Espanya, el 34,9% dels menors d’entre 8 i 16 anys sofreix sobrepès o obesitat segons l’estudi PASOS de la Gasol Foundation.

Davant d’aquesta realitat, la fundació va néixer en el 2013 de la mà dels germans Pau i Marc Gasol —jugadors de la NBA i All Stars— amb l’objectiu de reduir les xifres d’obesitat infantil, tant a Espanya com a EUA Amb aquest propòsit, l’entitat, membre de la World Obesity Federation, se centra en la posada en marxa de programes i iniciatives de promoció dels hàbits saludables —l’activitat física i l’esport, l’alimentació saludable, les hores de son i el benestar emocional dels menors i les seves famílies—, i s’ha convertit en un centre referent en la lluita contra aquesta pandèmia i en l’aposta per la recerca científica a l’àrea de la salut infantil.