S'han fet 20 activitats per promoure l’activitat esportiva.

'Fem esport, fem barri' tanca amb èxit l’edició 2024

S’han fet 20 activitats per promoure l’activitat esportiva realitzades en diferents espais vinculats a les rutes saludables

S’han fet 20 activitats per promoure l’activitat esportiva realitzades en diferents espais vinculats a les rutes saludables

La regidora Anna Miranda i el regidor Jackson Quiñónez van participar ahir diumenge en la cloenda de la setmana d’activitats promogudes per La Descomunal per a promoure les rutes saludables del barri 09 La Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de Gardeny que compta amb la implicació directa de 17 entitats en l’organització realitzada des de la Xarxa Remou.

A més a més, de les entitats participants les quals han dissenyat el programa (Associació de veïns i veïnes Blocs Joan Carles, A.V.V. Turó de Gardeny, Ass. Veïnal i de comerciants la Mariola, La Cristalería, Escola Magí Morera, Escola Santa Maria de Gardeny, CAP Primer de Maig, Servei de Rehabilitació Comunitària, INEFC Lleida, Lleida Patina, Capoira Topazio, UE Gardeny, Institut Joan Oró, Zona Fitness, Ultimate Marracos, Cal·listènia Grup de Joves de Lleida i Balls en línia de Lleida) també s’ha comptat amb implicació  transversal de diferents regidories de l'Ajuntament de Lleida com són Esports, Salut Pública, Participació i Acció i Innovació Social.

En total, s’han fet 20 activitats per promoure l’activitat esportiva realitzades en diferents espais vinculats a les rutes saludables com ara els propis espais situats en les rutes com les àrees de cal·listènia, jardins primer de maig, Plaça Barcelona, pista vermella, pista esportiva  de la partida Mariola, Escoles MagÍ Morera i Santa Maria de Gardeny i  els centres cívics de la ciutat i les instal·lacions de la Unió esportiva Gardeny amb el Gimnàs Gardeny.

Les activitats han estat molt variades com ara els tallers de cal·listènia, balls en línia, taitxí, Zumba, Patinatge. També ha comptat amb la pintura i marcatge de les rutes per part de les diferents escoles i entitats de la ciutat, així com la caminada per les mateixes en diferents etapes durant tots els dies.

Tota aquesta dinamització ha coincidit amb la setmana del Dia Internacional de l'Activitat Física i del Dia Internacional de la Salut, i amb dues caminades, una de 5km i l'altra de 15 km pels diferents trams de les rutes, així com una  taller de Zumba i Capoeira.

 

Projecte de rutes saludables i equipaments esportius a l'aire lliure

Precisament, els barris de la Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de Gardeny, coneguts com Barri 09, es va donar per finalitzada, el passat mes de desembre, la intervenció del projecte de rutes saludables i equipaments esportius a l'aire lliure, una iniciativa duta a terme des de la Regidoria de Salut Pública i dinamitzada per La Descomunal, sorgida dels veïns i veïnes del barri, en el marc del Consell de Barri, per dignificar i millorar el seu entorn i afavorir l'accés a recursos comunitaris, aquest ha permès contribuir de forma participada, entitats i veïnat, en el disseny de les rutes i la dinamització d'aquest bé comú.

Aquesta iniciativa s’emmarca  en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat pels fons Next Generation EU, i amb el suport del Ministeri de Sanitat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables.

S'han creat 3 rutes saludables, segures i accessibles, amb diferents itineraris pensats per a caminar, córrer i anar amb bici i adaptats als diferents col·lectius.

  • Ruta vermella: Està pensada per a fer exercici de manera activa, caminant o corrent. Inclou la connexió entre el barri i un element d'interès cultural com és el castell de Gardeny, amb uns 3 quilòmetres de longitud, aproximadament.
  • Ruta groga: Pretén fomentar alhora el passeig i l'exercici físic. La distància és d'1,5 quilòmetres. També uneix les petites pistes poliesportives que existeixen a la zona.
  • Ruta verda: Principalment per al passeig i l'exercici de les persones grans. És una ruta accessible en la qual es troben ombres, bancs i fonts i amb la qual es poden crear accions comunitàries que fomentin la cura de les zones verdes del barri. Compta amb, aproximadament, 3 quilòmetres de recorregut.

En aquestes rutes s'han implantat 3 infraestructures d'exercici físic a més de la plantació d'arbrat, desbrossament i l'ús de l'urbanisme tàctic per afavorir l'exercici físic a l'aire lliure, la mobilitat a peu i la cohesió social. Aquests elements són inclusius i tenen en compte a nens, adolescents, dones, gent gran i persones amb diversitat funcional i formaran part de les rutes saludables.

Es tracta de:

  • Una infraestructura d'exercici físic per a la gent gran i població adulta – C/de la Mercè
  • Un parc de cal·listènia – Zona verda Turó de Gardeny
  • Un parc de joc infantil físic i mental actiu i inclusiu – C/Henri Dunant

Des de la Xarxa Remou, xarxa que promou l’activitat esportiva dins de La Descomunal, tant enfocada a infants, joves, adults i gent gran, amb la voluntat d'atendre de manera inclusiva a la població més vulnerable i oferir un futur digne i saludable, potenciant accions esportives a l'abast de tota la població, s'ha treballat per poder dinamitzar les tres rutes i poder donar- hi vida, promovent la gestió de les mateixes amb la intenció que sigui un bé comú del barri on totes les persones i/o entitats en puguin gaudir-les.