Fotografia de la Junta Local de Seguretat.

La Junta Local de Seguretat aprova l’elaboració del Pla local de Seguretat de Lleida

El nou pla aprofundirà en un model de policia de proximitat i inclourà la protecció de les persones i els béns, la policia administrativa, la convivència i el civisme, les emergències i els serveis socials i d’assistència a les persones.

El nou pla aprofundirà en un model de policia de proximitat i inclourà la protecció de les persones i els béns, la policia administrativa, la convivència i el civisme, les emergències i els serveis socials i d’assistència a les persones.

El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit aquest matí la Junta Local de Seguretat corresponent a l’any 2022, que s’ha celebrat amb l’assistència de representants de tots els cossos de forces i seguretat, així com del servei d’Emergències i del Cos d’Agents Rurals. També hi han assistit l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, el sots delegat del Govern de l’Estat a Lleida, Jose Crespin, el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Montse Bergés, i el director dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Xavier Garrós.   

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el conseller d’interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, han presidit la trobada i ambdós han coincidit en destacar que “tant la Paeria com el Govern aposten per oferir més i millor servei policial a Lleida amb proximitat, coordinació i més mitjans i recursos com a eixos principals”.   

Un dels punts destacats tractats en el decurs de la sessió ha estat l’aprovació, a proposta del paer en cap, de l’elaboració del Pla Local de Seguretat de Lleida, un document que ha de constituir el full de ruta on s’ha d’encarar la seguretat els propers anys i parteix de la base i l’objectiu d’aconseguir que els ciutadans se sentin segurs a Lleida, la previsible millora de la seguretat dels lleidatans i lleidatanes i una racionalització de la despesa en seguretat i una gestió eficient dels recursos tant humans com materials.

El Pla aprofundirà en un model de policia de proximitat i que inclou la protecció de les persones i els béns, la policia administrativa, la convivència i el civisme, les emergències i els serveis socials i d’assistència a les persones.  

L’objecte del contracte és l’elaboració del Pla local de seguretat de la ciutat de Lleida per al propers quatre anys definint l’anàlisi i diagnosi inicial de situació, establint les línies estratègiques derivades de la diagnosi, els objectius i les accions, així com els mecanismes de seguiment i d’avaluació del Pla. També cal destacar que s’ha nomenat el Juanjo Falcó, assessor tècnic especial d’alcaldia, com a coordinador del procés d’elaboració del Pla.

El paer en cap ha explicat que es treballa amb una proposta de calendari d’elaboració del Pla Local de Seguretat no superior a sis mesos, a fi i efecte que pugui ser aprovat a la Junta Local que té lloc durant la tardor.  

L’Ajuntament de Lleida disposa d’un Pla local de seguretat viària, també disposa del DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil Municipal) i des de l’any passat del Pla Estratègic de Convivència I Civisme de Lleida 2022-2025. Aquests plans s’han d’acabar de completar amb el Pla local de Seguretat que el podríem definir com l’instrument que, en l’àmbit municipal, a partir d’una diagnosi inicial, permet ordenar en el temps actuacions en l’àmbit de la seguretat, identificant-ne els actors i els paràmetres per avaluar-ne l’eficàcia. 

El pressupost de la licitació del servei d’elaboració del Pla, que romandrà oberta fins el proper 31 de març a les 10 hores, és de 14.822,5 € iva inclòs. Està previst que els treballs d’elaboració del pla es puguin iniciar la primera setmana d’abril.

La proximitat, eix essencial en cossos de policia presents a la ciutat 

Miquel Pueyo ha destacat que la proximitat és essencial en els cossos de policia presents a la ciutat. En aquest sentit cal destacar que la central de comunicacions de la Guàrdia Urbana de Lleida ha rebut, durant l’any 2022, un total de 46.064 avisos i requeriments, un 18,51% més que l’any 2021. També cal destacar les gairebé 2000 actuacions d’auxili al ciutadà realitzades l’any passat.   

La Junta Local de Seguretat ha fet referència a l’esforç que està realitzant la Paeria per millorar la convivència i el civisme a Lleida. Pel que fa a les denúncies relatives a l’incompliment de les ordenances municipals, cal posar de manifest que les denúncies per molèsties al veïnat s’han reduït en més d’un 55% si comparem l’any 2022 amb l’any 2021.   

Cal destacar que el major control dels agents de policia local pel que fa a l’ordenança de neteja i residus s’ha traduït en un major nombre de denúncies per actes incívics. Per exemple, les denúncies per llençar escombraries a la via pública s’han incrementat en un 85,19%, les denúncies per miccionar al carrer han augmentat en un 44,23 i les denúncies relacionades amb l’ordenança de neteja i residus s’han vist incrementades en un 284,62%.

En el mateix sentit, també han augmentat les inspeccions a locals i les investigacions d’abocament il·legals, en un esforç de la Paeria i la Guàrdia Urbana per vetllar pel compliment de la normativa relacionada amb la neteja i els residus a la via pública. D’aquesta manera, els agents de la Unitat d’Investigació i Policia Administrativa han fet 168 inspeccions a locals l’any 2022 respecte els 114 de l’any 2021 i han investigat 87 abocaments l’any 2022 respecte els 22 de l’any 2021.   

Les actuacions en matèria d’incendis han augmentat un 3,34%, passant de 688 actuacions l’any 2021 a 711 l’any passat. Els incendis a contenidors han disminuït un 28,06%, els incendis de vehicles han augmentat un 8,82% i els de matolls s’han incrementat en un 31,60%. Una de les conclusions de la sessió, un cop compartides i analitzades les estadístiques, és que els delictes a la ciutat de Lleida s’han reduït un 6,5% durant la segona meitat de l’any 2022. En aquest sentit, el Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, ha destacar que anem en la bona direcció i ha afegit que “s’han incorporat ja els 16 nous agents de Mossos d’Esquadra que vam anunciar fa unes setmanes”. “La dotació de Mossos a Lleida és la més gran de la darrera dècada”.   

En matèria de seguretat ciutadana cal destacar l’augment de les actuacions relacionades amb maltractaments en l’àmbit de la llar, que han passat de 46 l’any 2021 a 97 l’any 2022.   

El paer en cap també ha remarcat que “hem aconseguit eradicar la venda no autoritzada a la Plaça del Dipòsit des del passat estiu, amb la posada en marxa d’un dispositiu policial especial i permanent conjunt entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per fer desaparèixer el mercat de venda sense autorització que, des de fa anys, es realitzava en aquesta ubicació.   

Finalment, el paer en cap ha recordat “el gran esforç pressupostari que s’ha portat a terme per poder arribar a disposar de la plantilla de la Guàrdia Urbana totalment coberta”. Pueyo ha destacat “els 17 nous agents recentment incorporats estan, en aquests moments, a l’escola de la policia i el proper mes de setembre ja seran als carrers de Lleida”.   

Cap mort en accidents de trànsit l’any 2022  

Una de les dades més destacables són que durant tot l’any 2022 no hi ha hagut cap mort en accidents de trànsit a Lleida. De fet, el nombre total d’accidents de trànsit a Lleida ha disminuït sensiblement l’any 2022, passant de 2022 accidents l’any 2021 a 2008 accidents l’any passat.   

Els accidents amb bicicletes implicades s’han reduït més d’un 42%, passant de 54 l’any 2021 a 31 l’any passat. Els accidents amb Vehicles de Mobilitat Personal implicats han augmentat de 73 l’any 2021 a 103 l’any 2022, tot i que cal destacar que la pràctica totalitat dels ferits són lleus. Les denúncies de trànsit també han disminuït, passant de 24.545 l’any 2021 a 23.857 l’any passat.   

Els comandaments de Guàrdia Urbana presents a la comissió han coincidit en assenyalar que la reducció de la velocitat a Lleida realitzada l’any 2021 ha tingut un efecte molt positiu pel que fa a l’accidentalitat.  

Miquel Pueyo presenta el nou Centre d’Operacions de Ciberseguretat de l’Ajuntament de Lleida

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat avui, en el decurs de la Junta Local de Seguretat, el nou Centre d’Operacions de Ciberseguretat de l’Ajuntament de Lleida, que es va posar en marxa fa unes setmanes. Un centre d’operacions que sorgeix de la necessitat d’una ràpida resposta davant les ciberamenaces, cada vegada més freqüents i més sofisticades.

Es tracta d’una eina que permetrà millorar la protecció de la institució de ciberatacs i tenir capacitat de reacció i recuperació en cas que es produeixin. El nou sistema de ciberseguretat de la Paeria incorpora intel·ligència artificial i monitoratge en temps real, mil·lèsima de segon a mil·lèsima de segon, de totes les infraestructures digitals municipals.

Amb el nou centre,  es milloren les capacitats en ciberseguretat i cibervigilància de la Paeria, s’amplia el monitoratge de seguretat, es guanya en capacitat per detectar amb antelació els incidents, es potencia la vigilància i anàlisi de diverses fonts d'amenaça i vulnerabilitats i s’optimitza la capacitat de resposta i recuperació davant de qualsevol possible incident.