El seguiment del compliment del PAM és un dels temes tractats en la Tercera Taula transversal de Polítiques Feministes.

L’Ajuntament de Lleida avança en la implementació de la transversalitat de gènere prevista en el Pla d’Acció Municipal

La regidoria de Polítiques Feministes treballa en una pàgina web on es podrà visualitzar l’estat de compliment de les mesures

La tinenta d’alcalde Carme Valls referma el compromís del govern municipal d’aplicar una mirada de gènere en totes les àrees per construir una ciutat més justa i igualitària

La regidoria de Polítiques Feministes treballa en una pàgina web on es podrà visualitzar l’estat de compliment de les mesures

La tinenta d’alcalde Carme Valls referma el compromís del govern municipal d’aplicar una mirada de gènere en totes les àrees per construir una ciutat més justa i igualitària

Amb l’objectiu de continuar avançant en la implantació de la transversalitat de gènere en les diferents polítiques municipals i en la transparència, l’Ajuntament de Lleida està treballant en un portal web on es podrà fer seguiment de l’estat de les accions amb mirada de gènera previstes en el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2023-2027). La quarta tinenta d’alcalde i responsable de la regidoria de Polítiques Feministes, Carme Valls, afirma que amb aquesta eina es reforça el “compromís ferm” del govern municipal perquè la perspectiva de gènere sigui present “en cada decisió, en cada projecte i en cada política municipal” amb l’objectiu de construir una ciutat més justa i equitativa”. A més, valora que aquesta informació estigui a l’abast de la ciutadania.

La pàgina web tindrà dos vessants: la interna, que utilitzarà el personal municipal tècnic referent per introduir les dades de les accions i actualitzar la informació de cada àrea; i l’oberta a la ciutadania, en què es podrà visualitzar, amb xifres i dades, com avança el compliment del PAM, especialment en l’aplicació de la transversalitat de gènere. Per tal d’introduir la transversalitat de gènere en totes aquelles accions que en què es pot fer, els tècnics i tècniques municipals de les diferents àrees han rebut informació i assessorament individual.

D’entrada, es posarà èmfasi en el compliment de tres accions transversals de gènere: recollir les dades desagregades per sexe; utilitzar llenguatge no sexista i inclusiu; i promoure la paritat en tots els àmbits. Més endavant s’incidirà en informes sobre l’impacte de gènere i els pressupostos amb perspectiva de gènere.

El seguiment del compliment del PAM és una de les qüestions que es va tractar en la Tercera Taula transversal de Polítiques Feministes, aquest mes de febrer.

La Comissionada d’Alcaldia per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez París, destaca la feina feta en diferents àmbits per aplicar la transversalitat de gènere.

Alguns exemples són el Pla Local de Seguretat, el primer amb perspectiva de gènere, amb la reducció de la incidència de les violències masclistes i la planificació de la seguretat urbanística des de la perspectiva de gènere com un dels seus objectius, i el Pla Estratègic de Subvencions 2025-2027, amb una línia dedicada a projectes en favor de la igualtat de gènere i contra les violències masclistes.

En l’àmbit de l’urbanisme amb perspectiva de gènere, destaquen una formació adreçada al personal tècnic municipal i una auditoria al pàrquing de la plaça Sant Joan i, pel que fa a la mobilitat, un servei d’autobús nocturn amb perspectiva de gènere.

Cal recordar, a més, que també s’ha fet el protocol de prevenció de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe als equipaments esportius i s’ha treballat en aquest àmbit conjuntament amb el Comitè estratègic de l’esport.

D’altra banda, s’està treballant per incorporar la mirada de gènere a l’Ordenança de convivència i civisme, així com en la implementació i seguiment de les clàusules socials d’igualtat de gènere en tots els contractes de les licitacions públiques.