La visita ha passat per diferents espais naturals de la ciutat, com el turó de la Seu Vella.

L’Ecoactivitat “El verd de la ciutat” mostra els valors ambientals i socioculturals dels espais verds de Lleida

Els assistents han visitat espais naturals com el turó de la Seu Vella, la canalització del Segre i els Camps Elisis

Els assistents han visitat espais naturals com el turó de la Seu Vella, la canalització del Segre i els Camps Elisis

Aquest diumenge ha tingut lloc l’Ecoactivitat “El Verd a la ciutat: del turó de la seu Vella als Camps Elisis”, amb l’objectiu de mostrar la importància que tenen els espais verds de la ciutat per la seva aportació d’un gran nombre de valors ecològics, ambientals i socioculturals.

A partir de la visita de diferents espais verds de la ciutat, s’han donat a conèixer les seves característiques, la seva història, la gestió que se’n fa actualment i quina evolució es planteja en el futur, ja que històricament, el món urbà ha impulsat la jardineria per davant de la vegetació espontània o les espècies autòctones. Una tendència que s’està revertint en l’actualitat, amb un canvi que l’emergència climàtica ha accelerat.

L’Ecoactivitat ha arrencat als jardins de l’entorn de la Seu Vella, amb els seus espais de dimensions grans, vegetats i amb funcionalitats diverses.  Seguidament, l’itinerari ha passat pel Baluard de la llengua de Serp, on s’han identificat espècies al·lòctones com la Yucca gloriosa, l’Agave americana o el Pennisetum villosum i una xerojardineria que s’adapta a les condicions més extremes. A continuació, els assistents han arribat fins a la zona de Rambla Ferran i plaça de la Pau, on han comprovat les dimensions d’arbrat amb espècies de Plataners (Platanus hispànica) i Lledoners (Celtis australis), a més del disseny clàssic de la plaça de la Pau, amb la importància estructural de la font i el ventall d’espècies que acull, com el cedre, la magnòlia o el castanyer d’Índia entre d’altres. Posteriorment, la ruta s’ha apropat a la canalització del riu Segre, on han observat les enfiladisses, la característica gespa, l’arbrat i la vegetació espontània. La darrera parada ha estat als Camps Elisis, amb espais verds distribuïts en diferents eixos, amb un passeig central de plataners, un passeig de gingkos, així com de magnòlies i til·lers, que acompanya la part més antiga del parc amb un disseny clàssic on té molta importància estructural la font i els edificis.

Durant el recorregut, que ha tingut una durada de dues hores, els i les assistents han pogut constatar la contribució d’aquests espais per millorar la funcionalitat ecològica i l’augment de la biodiversitat; la regulació tèrmica i la retenció de carboni; i per la qualitat de l’aire i acústica, entre altres.

A més, han pogut descobrir també la relació entre la presència de parcs i la salut de la ciutadania, ja que els espais verds promouen l’activitat esportiva, afavorint així la millora de la salut física, aporten un benestar mental general (per exemple reduint l’estrès), milloren la qualitat de l’aire retenint partícules de contaminació i tenen una funció social com a espais de gaudi i descans o de contacte social.

Una de les conclusions de l’activitat ha estat que les ciutats han de plantejar el seu futur augmentant el verd als seus entorns, afavorint una gestió menys intervencionista i més natural dels espais verds urbans, com la vegetació espontània que podem trobar, per exemple, en els escocells.

Tot plegat, un procés de renaturalització que a Lleida ja s’està implantant i que implicarà, tal com se’ls hi ha explicat als participants, optar per espècies autòctones i adaptades a les condicions climàtiques de Ponent (més resistents a la sequera, amb menys necessitats hídriques, entre altres). I també l’augment de la complexitat i la qualitat dels espais verds, afavorint la diversitat d’espècies, la presència de diferents estrats de vegetació (amb arbres, arbusts, herbes) i transformar les gespes en praderes més naturals, entre altres accions.

Aquesta activitat s’inclou en el projecte de Renaturalització de la ciutat, dins el projecte d’Adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea i el PRTR. Aquestes són unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

El programa d’Ecoactivitats de l’any 2023 es pot consultar a través de la web, així com a les xarxes socials de Lleida en Verd. Aquest programa inclou tot un seguit de propostes de natura i medi ambient per a tots els públics. Abasta activitats de caràcter naturalista als espais naturals del municipi i d’altres per conèixer la biodiversitat urbana, per potenciar el compostatge i les varietats agrícoles tradicionals o per conscienciar sobre els hàbits de consum i producció de residus.