Cartell de “Cartes amagades (de quan la ràdio volia fer oblidar l’exili republicà)”.

L’espectacle “Cartes amagades” recull històries personals de lleidatans deportats a camps de concentració

L’àrea de Memòria Democràtica ha preparat aquesta activitat per al dimarts, 9 de juliol, al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

L’espectacle es basa en material inèdit i comptarà amb el recitador Jaume Belló i el músic Pancho Marrodán

L’àrea de Memòria Democràtica ha preparat aquesta activitat per al dimarts, 9 de juliol, al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

L’espectacle es basa en material inèdit i comptarà amb el recitador Jaume Belló i el músic Pancho Marrodán

L’Ajuntament de Lleida ofereix el dimarts 9 de juliol l’espectacle “Cartes amagades (de quan la ràdio volia fer oblidar l’exili republicà)”, que s’ha treballat a partir de documents i cartes de lleidatans exiliats i deportats a camps de concentració. Es tracta d’un material inèdit al qual ha tingut accés l’àrea de Memòria Democràtica del departament de Drets Civils de la Paeria. L’espectacle de música i textos anirà a càrrec del recitador Jaume Belló i del músic Pancho Marrodán i tindrà lloc al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), a les 18.30 h. Per assistir-hi, es recomana inscriure’s al tel. 973700457 o a memoriademocratica@paeria.cat.

La música del període d’entreguerres va acompanyar els silencis d’aquelles famílies que havien de mantenir la correspondència i els documents amagats per ser llegits en solitud com si fossin actes furtius. Les lletres dels seus estimats que van haver d’allunyar-se i, en algun cas, ja no van poder tornar a casa. Mentre a la ràdio sonaven la copla i els consells de “La querida Elena Francis”, les dones vivien l’amargor de la separació i havien de tirar endavant.

Per recordar aquesta època, s’ha creat aquest espectacle de lectura i acompanyament de piano que gira al voltant de la correspondència i els diaris dels deportats lleidatans als camps de concentració. Els textos seran llegits per Jaume Belló que també cantarà algunes peces musicals d’aquells anys i l’acompanyament musical serà del pianista Pancho Marrodán.

Jaume Belló Miró és ARTivista i Integrador Social. Monitor ocupacional i impulsor del projecte d’Arts Escèniques i Discapacitat “La Màxima” de la fundació privada ILERSIS, també és, entre altres, representant espanyol del IIAN (International Inclusive Arts Network). Francesc Josep Marrodán Secanell (Pancho Marrodán) és pianista a l’orquestra. Ha estudiat Curs Midi i so a l’incanop, Superior de Música especialitat en Jazz a l’ESMuC (Escola superior de música de Catalunya) i Màster del professorat d’Educació Secundaria Obligatòria, Batxillerat, entre altres.