L’IEI exposa “ Jaume Magre, l’home Inabastable” en el marc del Centenari Jaume Magre. La regidora Pilar Bosch ha assistit a l'acte d'obertura de la mostra..

L’IEI exposa “ Jaume Magre, l’home Inabastable” en el marc del Centenari Jaume Magre

La mostra, que es pot visitar fins al 14 de juliol, pretén provocar, encuriosir i inspirar a través de la seva figura, que va destacar pel lideratge cultural, educatiu i polític

La mostra, que es pot visitar fins al 14 de juliol, pretén provocar, encuriosir i inspirar a través de la seva figura, que va destacar pel lideratge cultural, educatiu i polític

L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida ha inaugurat avui l’exposició “Jaume Magre, l’home Inabastable”, que s’ha organitzat en el marc del Centenari Magre, impulsat per l’Ajuntament de Lleida. La tinent d'alcalde Carme Valls i la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha assistit aquest vespre a l’acte d’obertura de la mostra, que gira entorn del naixement de Magre, figura que va destacar pel seu lideratge cultural, educatiu i polític. “L’home Inabastable” es pot visitar gratuïtament fins al 14 de juliol, a la sala Zona Zero de l’IEI. A la inauguració, hi han pres part també el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; els fills de Magre, Anna i Jaume; la comissària de l'exposició, Cristina Mongai, així com el comissari del Centenari, Juan Cal.

L’exposició transmet com Jaume Magre i Servet va ser “un personatge inabastable, de ment inquieta, d’extens vocabulari i de carisma inqüestionable. Una persona a qui li agradava fer el que s’havia de fer i creure en allò que feia”. És una proposta que segueix l’estil de la “Petite Galerie”, la galeria d’art alternatiu de la ciutat de Lleida, fundada per l’Alliance Française, activa del 1968 al 1976 i que va exhibir art d’avantguarda. Amb peces escollides minuciosament, l’exposició pretén “provocar, encuriosir i inspirar a través de Magre les generacions que el van conèixer i a les que en són deutores”.

Bosch ha destacat la petjada de Magre en molts àmbits de la ciutat i ha assegurat que la seva obra es manté ben present, que el seu llegat "es manté viu".

La mostra, coordinada per Anselm Ros, contè fotografies de Ton Sirera, Gómez Vidal, Llorenç Melgosa, Toni Prim o MIquel Asensió, entre altres, així com documents originals, molts del fons de la seva família. 

Centenari Jaume Magre

L’Ajuntament de Lleida promou el Centenari Magre, amb motiu del centenari del seu naixement i els vint-i-cinc anys del seu traspàs. Magre va ser regidor de la Paeria i, entre altres iniciatives, va impulsar l’Escola d’Art Municipal (ara Leandre Cristòfol), l’Aula de Teatre i la renovació del Conservatori de Música. Diverses institucions se sumen a aquesta efemèride que ha programat activitats vinculades a Magre durant tot el 2024.

La commemoració s’està desenvolupant sota el comissariat de Juan Cal Sánchez.

Més informació del Centenari de naixement de Jaume Magre.