Fotografia de família.

Fèlix Larrosa: “Cada èxit d’una escola o centre educatiu de Lleida és un èxit de ciutat"

L’INS Escola de Treball de Lleida esdevé un referent arreu de l’Estat en innovació, treball col·laboratiu, professionalització, sostenibilitat i economia verda amb la designació com a Centre d’Excel·lència

El paer en cap ha intervingut en la presentació de les noves instal·lacions i els projectes d’innovació del Centre d’Excel·lència de l’INS Escola del Treball

L’INS Escola de Treball de Lleida esdevé un referent arreu de l’Estat en innovació, treball col·laboratiu, professionalització, sostenibilitat i economia verda amb la designació com a Centre d’Excel·lència

El paer en cap ha intervingut en la presentació de les noves instal·lacions i els projectes d’innovació del Centre d’Excel·lència de l’INS Escola del Treball

L’INS Escola de Treball de Lleida ha esdevingut un referent arreu de l’Estat en innovació, treball col·laboratiu, metodologia aplicada a la professionalització, la sostenibilitat i l’economia verda amb la designació com a centre d’excel·lència.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del regidor d’Educació, Joventut i Ocupació, Xavi Blanco, ha participat aquest matí en la presentació de les noves instal·lacions i els projectes d’innovació del Centre d’Excel·lència de l’INS Escola del Treball, acompanyat del director de l’Escola del Treball, Paco González, el secretari de Formació Professional del Departament d’Educació, Francesc Roca, el Vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, i el subdelegat del govern a Lleida, José Crespin i la delegada del Govern, Nuria Gil.

“Lleida compta amb una llarga tradició com a ciutat educadora”, ha remarcat el paer en cap. “Els estudis de Formació Professional són uns estudis necessaris i fonamentals per al teixit productiu i industrial que amb els anys han guanyat en prestigi i reconeixement. La designació de l’INS Escola del Treball com a centre d’excel·lència era un deute històric amb el talent, la dedicació i l’ofici de professorat que, al llarg dels anys, han compartit la vostra saviesa a les aules amb els futurs professionals dels diversos oficis que s’han ensenyat en aquest edifici històric”.

“Cada èxit d’una escola o centre educatiu és un èxit de ciutat. Perquè la qualitat de l’ensenyament, el foment dels oficis alineats amb les necessitats de la indústria és una garantia d’ocupabilitat i, en definitiva, de futur dels nostres joves”, ha destacat Larrosa durant la seva intervenció.

“L’excel·lència en els estudis de FP també estan perfectament alineats amb les oportunitats de creixement de Lleida pel que fa al sòl industrial. La implantació de possibles empreses a la ciutat ha d’anar acompanyada de l’oferta de qualitat de professionals formats i preparats en els requeriments actuals del sector”, ha conclòs el paer en cap.

L’INS Escola del Treball de Lleida ha estat escollida com a centre d’excel·lència del subsector d’Energies Renovables juntament amb quatre centres més, com són el CIFP Usurbill LHII de Usurbil (Guipuzkoa), CPIFP Piràmide, a Osca, CIFP Pau Casesnoves, a Inca (Mallorca) i l’IES Javier Garcia Téllez de Càceres.

La xarxa de Centres d’Excel·lència de Formació Professional és un projecte impulsat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional amb l’objectiu principal de fomentar la innovació i l’excel·lència en la formació professional en sectors claus per a l’ocupació i el desenvolupament econòmic. La xarxa també pretén impulsar la col·laboració entre centres educatius, empreses i agents econòmics per desenvolupar solucions innovadores i sostenibles, així com millorar la qualitat i la eficiència de les ofertes de formació professional.

L’entrada de l’Escola del Treball en la xarxa de centres d’excel·lència del sector de les energies renovables obre la possibilitat de respondre a aquests reptes de la formació professional al llarg de la vida. El projecte de transformació tecnològica, digital i metodològica que s’ha dut a terme en aquest centre educatiu ha de permetre esdevenir un referent en àmbits com la innovació, el treball col·laboratiu i en xarxa, la millora de la metodologia aplicada a la professionalització, la sostenibilitat i l’economia verda i ser un agent actiu en la transformació del territori.

L’eix de la transformació metodològica es fonamenta en una metodologia que es basa en el treball curricular per projectes professionals reals amb la participació d’empreses del sector. Per millorar la pràctica d’aquesta metodologia s’han realitzat inversions en mobiliari, transformació d’espais, millora de la connectivitat, millores acústiques i de sonorització i wall art. L’eix de la transformació digital, per la seva banda, es basa en diferents línies d’acció, com són una aula maker de prototipat de projectes, el foment de la realitat virtual per treballar en entorns 3D de coneixements i habilitats professionals, la millora multimèdia dels espais i la millora de les infraestructures de connectivitat del centre educatiu.

L'Escola del Treball és un centre educatiu públic històric de la ciutat de Lleida que, en aquests moments, imparteix estudis exclusivament d’FP. Compta amb centenars estudiants i imparteix 12 cicles formatius de grau superior, 5 cicles formatius de grau mitjà i un itinerari formatiu específic.

L’acte de presentació de les noves instal·lacions també ha comptat amb l’assistència d’una àmplia representació de persones del Departament d’Educació i Formació Professional, dels serveis territorials d’Educació, d’Empresa i Treball, de la Universitat de Lleida, centres d’FP de Lleida i d’entitats empresarials i agents socials, entre altres.