La tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls, ha presentat el programa d’activitats que es realitzaran a la ciutat de Lleida a l’entorn de la celebració del dia 8 de març.

La Paeria elabora el programa unitari d’actes al voltant del 8 de març

Rècord de mobilització amb 55 entitats col·laboradores en el programa

Acte institucional unitari a la plaça 8 de març al voltant de la figura d’Afrània Chrocale

Rècord de mobilització amb 55 entitats col·laboradores en el programa

Acte institucional unitari a la plaça 8 de març al voltant de la figura d’Afrània Chrocale

La tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls, ha presentat el programa d’activitats que es realitzaran a la ciutat de Lleida a l’entorn de la celebració del dia 8 de marçDia Internacional de les Dones.

Valls, que ha estat acompanyada per la comissionada d’alcaldia per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez, i per les tècniques del Casal de la Dona, ha explicat que enguany, amb la col·laboració rècord de 55 entitats, es duran a terme 73 actes que es reparteixen entre xerrades, conferències, jornades, exposicions, concerts, accions de reivindicació, o caminades. També es farà divulgació sobre drets de les dones, igualtat de gènere, lideratge femení, dones i moviments socials, activitats gastronòmiques i sortides culturals.

La tinenta d’alcalde ha explicat que l’acte institucional unitari del 8M “tindrà un caire especial ja que girarà a l’entorn de l’Afrània Chrocale, una dona que vivia a la Lleida del segle I. Una lliberta, una esclava alliberada pel seu senyor Luci Afrani (tall de veu C. Valls)En aquest acte també es recordaran les dones del territori condemnades per bruixeria, reivindicant la seva memòria i posant en relleu la persecució que van patir al llarg dels anys per pels seus coneixements remeiers, per ser dones soles o significades dins de les seves comunitats, situacions que guarden paral·lelisme amb persecucions que pateixen dones actuals.

“La igualtat encara no és una realitat, estem molt lluny mentre continuem cobrant sous més baixos, hi hagi bretxa digital o seguim vivint dia rere dia casos d’abús i violència masclista”, ha assegurat Carme Valls.

Resta arqueològica: Epigrafia Làpida Afrània Chrocale

Un dels detalls urbans més antics i interessants que podem gaudir caminant per Lleida és la làpida que hi ha al número 19 del carrer la Palma, a l’altura del primer pis, per sobre de dues finestres tardogòtiques d’una façana monumental.

La làpida ens recorda una de les dones que habitaren Ilerda durant el segle I, la qual pels seus mèrits aconseguí superar la seva condició d’esclava del seu senyor Luci.

Aquesta lliberta es deia Afrània Chrocale i la inscripció que està encastada a la casa del carrer de la Palma fou feta per guardar la seva memòria, cosa que veritablement ha estat aconseguida, ja que 1.900 anys després estem parlant encara d'ella. Tanmateix, no coneixem res més d’aquella senyora i sabem de la seva existència gràcies a un homenot del nostre renaixement, el qual entusiasmat per les coses romanes va posar aquella inscripció llatina a la façana de la seva casa, bastida al segle XVI i que esdevé la més interessant de totes les que ara es conserven al carrer de la Palma; era l'Onofre Cerveró.

Programa 8M

Al programa del 8M, que es pot consultar aquí, s’hi pot seguir el gruix d’actes previstos des de finals de febrer, en diferents entorns, des de l’Auditori Municipal Enric Granados, l’IMO, l’EAM, l’Escola Oficial d’Idiomes, l’IRBLleida, la Biblioteca Pública, espais de la UdL, el Museu de Lleida o a les dependències de FeSalut, entre altres.

En el cartell d’activitats previstes, la Paeria ha impulsat la següent agenda d’actes:

Dijous 7 de març: Lliurament de XVII Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida XV Beca de recerca Cristina de Pizan

Hora: 18 h    

Lloc: Biblioteca de l’EAM_ Escola d’Art Municipal

Organitza: Regidoria de Polítiques Feministes amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida

Dimecres 8 de març. Acte institucional: Vells i nous reptes per a les dones

Hora: 13 h                            

Lloc: Plaça 8 de Març

Dissabte 9 de març. Concert La Temporada Chopin en clau de dona, amb Anthony Ratinov, piano. Emma Vilarasau, narració. Orquestra Simfònica del Vallès, Teresa Riveiro, directora.

Lloc: Sala 1 - Auditori Enric Granados

Hora: 20 h

Organitza: Auditori Municipal Enric Granados

Dimecres 13 de març. Trobada Dones i Emprenedoria

Cafè concert amb taula d’emprenedores

Hora: 19 h                                        

Lloc: Orfeó Lleidatà

Organitza: Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració d’Ap Lleida i de JCI Lleida.