L’Ajuntament de Lleida impulsa el Pacte Local contra les violències masclistes a Lleida, l’objectiu del qual és ser una eina de sensibilització i prevenció de la societat civil envers les violències masclistes, així com un símbol del compromís i el consens de tota la ciutadania per lluitar-hi en contra.

La Paeria obre el tràmit d’adhesions al Pacte Local contra les Violències Masclistes a Lleida

Aquest 2024 s’ha constituït un grup promotor liderat pels clubs esportius i entitats veïnals, però està obert a tota la ciutadania com un símbol de compromís i consens per lluitar en contra d’aquesta xacra

En el que portem d’any, la Guàrdia Urbana ha detingut 33 presumptes autors d’exercir violència masclista contra dones

Aquest 2024 s’ha constituït un grup promotor liderat pels clubs esportius i entitats veïnals, però està obert a tota la ciutadania com un símbol de compromís i consens per lluitar en contra d’aquesta xacra

En el que portem d’any, la Guàrdia Urbana ha detingut 33 presumptes autors d’exercir violència masclista contra dones

L’Ajuntament de Lleida impulsa el Pacte Local contra les violències masclistes a Lleida, l’objectiu del qual és ser una eina de sensibilització i prevenció de la societat civil envers les violències masclistes, així com un símbol del compromís i el consens de tota la ciutadania per lluitar-hi en contra. Per mitjà de l’adhesió al Pacte Local contra les violències masclistes d’empreses, institucions, entitats, associacions i persones a títol individual, l’Ajuntament de Lleida treballa per a l’erradicació de qualsevol forma de violència contra les dones.

S’hi pot adherir qualsevol persona major d’edat a títol individual, entitats veïnals, associacions, comerços, empreses, clubs esportius, centres educatius i altres organismes del municipi, que vulguin comprometre’s a posar-se a disposició de la ciutadania per avançar cap a una societat lliure de violències contra les dones, mitjançant el compliment dels acords del Pacte local.

Aquest any 2024 es vol incidir, especialment, en les entitats o clubs esportius i també les associacions veïnals perquè siguin l’altaveu i el mirall de referència per a la ciutadania. És per això que s’ha constituït el Grup Promotor de les primeres adhesions al Pacte amb representants de la FAVLL i de diferents clubs de la ciutat.

El Pacte Local contra les Violències Masclistes a Lleida es tracta d’un mandat del Pla d’Actuació Municipal 2024-2030, el IV Pla municipal de Polítiques d’Igualtat de gènere a Lleida 2022-2026 i la Declaració Lleida, municipi feminista, aprovada en el Ple municipal del 20 de desembre de 2019.

Així, doncs, en el marc d’aquests compromisos, i des de les premisses i els valors del feminisme, s’està implementant el projecte "Pacte Local contra les violències masclistes al municipi de Lleida", que s’estructura en 7 objectius generals: desnaturalitzar els mandats de gènere i les falses creences sobre les violències masclistes, enfortir el compromís, la cura i la pro activitat comunitària amb la lluita contra les violències masclistes; identificar i abordar els nous tipus de violències masclistes associades a les eines digitals, potenciar que les dones de totes les edats es facin seus els espais físics, virtuals i simbòlics; facilitar l’autoidentificació i la detecció de les violències masclistes i l’accés a la Xarxa d'abordatge en situacions de violències masclistes; promoure la cura comunitària davant les violències masclistes i treballar des d’un concepte integral de prevenció que contempli la planificació estratègica de totes les accions encaminades a la transformació de les causes estructurals de les violències masclistes.

Treball transversal per erradicar aquesta xacra

Des de l’Ajuntament de Lleida i, en concret, la comissionada per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez, s’està duent un treball transversal amb totes les regidories i àrees municipals per erradicar aquesta xacra. Però, a més, es promou l’adhesió a aquest pacte per arribar a tota la ciutadania.

Des de l’àmbit de la seguretat, també s’està posant l’accent en la prevenció i detecció de la violència masclista a la ciutat. Així, la Guàrdia Urbana hi col·labora participant en diferents accions que es realitzen en festes i ocasions especials, però també des de l’àmbit estrictament policial. En aquest sentit, en el que portem d’any, la policia municipal ha detingut 33 presumptes autors d’exercir violència masclista contra les dones.

El Pacte Local contra les violències masclistes a Lleida s’emmarca dins de la campanya ‘1000 ulls contra les violències masclistes’ i s’anirà ampliant cada any amb noves adhesions i es ratificarà en un acte institucional en el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.