La Paeria organitza una setmana monogràfica per reflexionar sobre les desigualtats i el lideratge de les dones en l’esport
L’exposició “Desigualtat, dona i esport” es podrà veure del 10 al 20 de desembre i el film “Cabeza y corazón”, l’11 de desembre
L’exposició “Desigualtat, dona i esport” es podrà veure del 10 al 20 de desembre i el film “Cabeza y corazón”, l’11 de desembre
La regidoria de Polítiques Feministes dedicarà la setmana vinent a donar visibilitat a l’esport femení, coincidint amb la celebració, el pròxim 13 de desembre, de la 6a jornada Comunicación, Mujer y Deporte. Les activitats organitzades, són una exposició fotogràfica sobre les desigualtats de les dones en l’esport i la projecció d’un documental sobre la trajectòria de la selecció espanyola femenina de bàsquet amb cadira de rodes.
La iniciativa es fa en el marc de la implementació del Pla municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida, que aquest any s’ha centrat en visibilitzar i donar protagonisme a l’esport femení amb diferents accions encaminades al reconeixement del lideratge i la participació de les dones. Un dels objectius del pla és precisament assolir un major grau d’igualtat de gènere a través de diferents línies estratègiques d’actuació, entre elles, la relacionada amb les dones i l’esport i, al mateix temps, la comunicació.
En aquest marc, del 10 al 20 de desembre, es podrà veure l’exposició fotogràfica Desigualtat, dona i esport a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Lleida (Av. Blondel, 40, edifici antic Casino). La mostra consta de 12 fotografies en format cartó ploma que conviden a reflexionar sobre els desafiaments històrics, les lluites actuals i les oportunitats de construir un futur més equitatiu. En concret, les fotografies evidencien les desigualtats en l’esport pel que fa a la participació femenina, la bretxa salarial i econòmica, la representació als mitjans de comunicació, l’estigmatització i estereotips, les desigualtats en patrocinis i màrqueting, així com en lideratge i llocs de responsabilitat i presa de decisions, l’embaràs i la maternitat, les desigualtats en premis de competicions, la violència i l’abús, i el públic i assistència.
L’exposició combina la fotografia, les dades i els exemples impactants per exposar les principals desigualtats que afronten les dones en l'àmbit esportiu. Es tracta d’una eina de conscienciació, però també una crida a l'acció per construir un món on les dones tinguin les mateixes oportunitats de brillar a l'esport. El propòsit principal és sensibilitzar el públic sobre les desigualtats que persisteixen a l'esport femení, a més de generar empatia, promoure el canvi cultural i fomentar el compromís col·lectiu per eliminar les barreres que afronten les esportistes en el camí cap a la igualtat d'oportunitats.
La mostra va adreçada a persones interessades en l’esport, la igualtat de gènere i la justícia social; professionals de l’esport com membres de juntes directives de clubs i entitats, entrenadors/es, periodistes i empreses patrocinadores; càrrecs electes i responsables de polítiques esportives; i especialment nenes, adolescents i joves que somien una carrera esportiva, així com les seves famílies i comunitats educatives. L’organitza el Casal de la Dona – Regidoria de Polítiques Feministes – Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de: Ellas Son de Aquí - Nufri.
D’altra banda, dimecres 11 de desembre es projectarà el film documental Cabeza y corazón, de Doxa Producciones, amb dues sessions a l’Screenbox, una al matí (11.30 h) i una altra a la tarda (18h), seguida d’un col·loqui amb la productora i la directora del film.
La pel·lícula tracta sobre la trajectòria de la selecció espanyola femenina de bàsquet amb cadira de rodes, destacant el seu viatge cap a la històrica classificació per als Jocs Paralímpics de Tòquio 2020. Amb una mirada íntima, la pel·lícula retrata el creixement físic i emocional de les esportistes al llarg d'un cicle olímpic. Està dirigida per Ainhoa Andraka i Zuri Goikoetxea, es va estrenar al Festival de Cinema de Gijón [FICX], on va ser guardonada amb el Premi del Públic Europa Jove a la Millor Direcció de Llargmetratge i, després del seu pas per festivals com el Festival de Cinema i Drets Humans de Donostia- Sant Sebastià, es va estrenar a sales comercials l'1 de desembre de 2023. L’entrada és gratuïta fins a completar l’aforament.
Més informació a través del telèfon del Casal de la Dona 973 70 461 i al correu electrònic politiquesfeministes@paeria.cat
A més d’organitzar les dues activitats, la Paeria dona suport i col·labora amb la plataforma Ellas son de aquí, de Nufri, en la realització de la jornada Comunicación, Mujer y Deporte, que tindrà lloc divendres a l’Auditori Enric Granados, i que comptarà amb la participació de María Pérez García, Ona Carbonell, Isabel Sánchez, Blanca Manchón i Estefanía Unzu (Verdeliss), entre d’altres.
La jornada, que vol promoure i divulgar l’esport femení, se suma a altres iniciatives que han tingut lloc durant l’any a Lleida com la 28a edició del Tour Universo Mujer, un gran esdeveniment de l'esport femení que va arribar per primera vegada a Catalunya els dies 12 i 13 d’octubre.
Pacte Local contra les violències masclistes a Lleida
Cal recordar també que l’Ajuntament de Lleida ha impulsat el Pacte Local contra les violències masclistes a Lleida per tal de lluitar per l’erradicació total de qualsevol tipus de discriminació, masclisme o violència contra les esportistes i contra les dones en general. Aquest Pacte Local té com a objectiu ser una eina de sensibilització i prevenció de la societat civil envers les violències masclistes, així com un símbol del compromís i el consens de tota la ciutadania per lluitar-hi en contra. És un acord viu i adaptable a les circumstàncies que es vagin produint amb el pas del temps, amb la voluntat de teixir una xarxa d’implicació comunitària del conjunt de la ciutadania, agents socials, empreses, centres educatius, entitats, organitzacions i clubs esportius davant les violències masclistes.
No estàs sola. Si tu o una dona que coneixes patiu una situació de violència masclista, us podem ajudar. Truqueu als telèfons gratuïts i d’atenció 24 hores: 016 i 900 900 120 o contacteu amb la regidoria de Polítiques Feministes a través del Centre Municipal d'Informació i Atenció a les Dones. CIAD. - Polítiques Feministes