La Paeria produeix l’espectacle “Lleida, Ciutat del Garrotín” per reconèixer aquest patrimoni cultural de la ciutat
La regidora Pilar Bosch ha assenyalat que és un recorregut per la història del garrotín explicada per la família Parrano
Tindrà lloc el diumenge 6 d’abril a l’Auditori municipal Enric Granados, amb artistes i grups vinculats a aquesta manifestació cultural
La regidora Pilar Bosch ha assenyalat que és un recorregut per la història del garrotín explicada per la família Parrano
Tindrà lloc el diumenge 6 d’abril a l’Auditori municipal Enric Granados, amb artistes i grups vinculats a aquesta manifestació cultural
La Paeria ha produït l’espectacle “Lleida, Ciutat del Garrotín” que fa un recorregut per la història d’aquest patrimoni cultural de la ciutat a través de la mirada de la família Parrano. L’espectacle es podrà veure el diumenge 6 d’abril, a les 18.30 h, a la sala simfònica de l'Auditori Enric Granados de Lleida. L’acte combinarà música en directe, peces documentals i recreacions visuals per mostrar l’evolució d’aquest gènere musical des dels seus orígens fins a l’actualitat. Una quarantena de persones col·laboren en aquesta producció, amb uns vint-i-cinc artistes a sobre de l’escena.
La regidora de Cultura, Pilar Bosch; Dolors Pubill, filla del mestre de garrotín Enric Pubill “Lo Parrano”, i la seva neta, Pati Rubio, han presentat avui aquesta producció, que compta amb l’acompanyament de diversos artistes i grups vinculats a aquest gènere, com Lo Beethoven, Los Chavos, La Violeta, Los Carrinclons de Lleida, Mariona Puigdemassa i la família Salazar. A la presentació, que s’ha fet a la plaça de Sant Joan, ja s’ha pogut veure un tastet del día 6 a l’Auditori.
L’espectacle, amb una durada aproximada de dues hores, té com a objectiu posar en valor el garrotín com a part del patrimoni cultural lleidatà, destacant-ne les seves arrels i la seva influència en la música popular. La regidora ha explicat que en aquesta creació multidisciplinar es veurà com s’ha anat transformant i s’ha anat reinterprentant el garrotín, de la mà d’una de les famílies més representatives de la ciutat.
Dolors Pubill ha afirmat que és important que no es perdin les arrels d’aquest gènere musical cantat, de cançó improvisada, i també un gènere de ball, de llarga tradició a Lleida, amb la comunitat gitana com a principal protagonista. “La família Parrano no volia que el garrotín morís, volia que estigués sempre viu i avui podem dir que està més viu que mai”, ha assegurat.
Igualment, Rubio ha comentat que, segons la documentació que han trobat, es troben mostres del garrotín a la ciutat des del segle XIX i, malgrat els seus orígens difusos, és un gènere que ha arrelat a la ciutat i que, més enllà, s'ha entroncat amb el naixement de la rumba catalana. Es dividirà en set actes, que recorreran l’evolució del garrotín a Lleida durant l’últim segle fins a l’actualitat, amb les adaptacions als estils del moment. Ha afegit que, cada etapa tenia les seves cançons i tot s’ha anat recreant d’acord amb la documentació que han anat trobant a l’Arxiu.
La família Parrano ha estat al capdavant de la creació d’aquest espectacle, mentre que la part documental està dirigida per la productora audiovisual lleidatana "Octubre Produccions". El preu únic de les entrades és de 12 euros i es poden adquirir al web i a les taquilles de l’Auditori municipal Enric Granados.