L’Arxiu Municipal ha presentat nova web que facilita a la ciutadania l’accés als seus fons. L'acte s'ha fet al nou MORERA..

L’Arxiu Municipal estrena nova web i facilita a la ciutadania l’accés al seu fons

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, ha presentat la nova pàgina i ha projectat una pel·lícula antiga de Lleida de 1946-47 del fons Francesc Tomás Fort, integrat a l’Arxiu

L’acte s’ha fet al nou MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, ha presentat la nova pàgina i ha projectat una pel·lícula antiga de Lleida de 1946-47 del fons Francesc Tomás Fort, integrat a l’Arxiu

L’acte s’ha fet al nou MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida

L’Arxiu Municipal ha estrenat nova pàgina web que millora l’accessibilitat, la imatge i l’ordenació del seu contingut. Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, i la cap del Servei d’Arxiu i Gestió de Documents, Iolanda Enjuanes, han presentat la nova pàgina, amb una imatge renovada i més moderna. La nova eina facilitarà a la ciutadania l’accés a la informació de què disposa l’Arxiu, amb una estructura més intuïtiva. A més, s’ha fet una versió en castellà per atendre les consultes que arriben d’arreu.

La regidora ha agraït l’aportació que fa tota la ciutat, que és la generadora d’aquesta memòria i la que té aquest interès per conservar-la i divulgar-la. Igualment, ha posat en valor la tasca que es fa des dels arxius, “que és de garant d’aquesta memòria, tant de guardar-la com de difondre-la”, ha dit. Bosch ha destacat també l’espai que ha acollit la presentació, el nou MORERA. Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida, donat que també és un altre exemple de com garantir la memòria d’una ciutat i "veure d’on venim per saber on anem".

En aquest context, s’ha projectat la pel·lícula "Lérida de hoy y de siempre (1946-1947)", que forma part del Fons Francesc Tomás Fort. Enjuanes ha explicat que és un material que ha ingressat recentment a l'Arxiu. Ha dit que les 23 pel·lícules que integren aquest fons fílmic posseeixen un especial valor, perquè ofereixen l'oportunitat d'acostar-se a com era la vida dels lleidatans i lleidatanes dels primers anys de la repressió franquista. “Són un clar exemple de la generositat dels ciutadans que donen la seva documentació particular, de manera altruista, per ajudar a reconstruir la memòria de la nostra ciutat”, ha afegit.

Francesc Tomás Fort va néixer a Lleida el 7 d’agost de 1917 i hi va morir el 2 de març de 1977. Durant l’etapa del servei militar va coincidir amb Frederic Gómez Grau amb qui compartia passió per la fotografia, i amb qui va continuar mantenint una estreta amistat al llarg dels anys. Per un temps, fou vocal de la junta directiva de l’Agrupació de Cinema Amateur (ACA). El tret principal que caracteritza en Francesc Tomàs com a videògraf i fotògraf és la seva predisposició per mostrar sempre interès per enregistrar la quotidianitat, tant en l’àmbit familiar, com en l’àmbit urbà i rural.

El 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius, data en què es reivindiquen els arxius d'arreu del món com a garants de la memòria individual i col·lectiva.