Acte d'obertura de l'exposició que homenatja dones que han contribuït a la Unió Europea.

Lleida acull una exposició que homenatja dones que han contribuït a la Unió Europea

La mostra destaca set dones com a pioneres de la UE i tres que donen nom a edificis del Parlament Europeu

Es pot visitar fins al 18 de febrer al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, al Campus de Cappont

La mostra destaca set dones com a pioneres de la UE i tres que donen nom a edificis del Parlament Europeu

Es pot visitar fins al 18 de febrer al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, al Campus de Cappont

Lleida acull l’exposició “Dones Pioneres de la Unió Europea”, que commemora deu dones referents que van contribuir al desenvolupament de l'Europa que coneixem avui, defensant els valors d’igualtat, llibertat, democràcia, solidaritat, diversitat i respecte als drets humans. Es pot visitar fins al 18 de febrer a la sala d'exposicions de la planta -1 del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL), al campus de Cappont.

La mostra consta de retrats de l’artista francès Pierre Marquès. Entre les dones de la Unió Europea que destaca l’exposició, hi ha les set dones que figuren com a “Pioneres de la UE”: Anna Lindh, Marga Klompé, Melina Mercouri, Nicole Fontaine, Nilde Iotti, Simone Veil i Ursula Hirschmann, així com les tres dones que donen nom a edificis del Parlament Europeu: Clara Campoamor Rodríguez, Sophie Scholl i Louise Weiss.

Es tracta d’una iniciativa de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l'Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la UB. A Lleida està organitzada pel Centre Europe Direct de l’Ajuntament de Lleida i el Centre de Documentació Europeu de la UdL.

La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha assistit a l’acte d’obertura que s’ha fet aquest divendres, amb el diputat al Parlament Europeu, Javi López; el vicerector d’Infraestructures de la Universitat de Lleida, Narciso Pastor, i el diretor del Centre de Documentació Europeu i de la Càtedra Jean Monnet de la UdL, Antoni Blanc. També hi ha assistit el regidor Xavier Estrada. 

A l’acte d’inauguració ha comptat amb la participació de dos grups d’alumnes de 4t d’ESO de dos centres educatius de Lleida, els instituts Manuel de Montsuar i Maria Rúbies, que participen en el programa educatiu del Parlament Europeu “Escoles Ambaixadores del PE”. Aquests estudiants han fet una trobada prèvia amb l’eurodiputat Javi López i se’ls ha fet entrega d’unes acreditacions com a “Ambaixadors júniors”.

Aquesta exposició ha estat itinerant per Catalunya. La primera exhibició de “Dones Pioneres de la Unió Europea” va tenir lloc al maig de 2023 a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, amb motiu dels actes commemoratius del Dia d’Europa. Ha passat per la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la subdelegació del Govern a Tarragona. L’exposició itinerant compta amb la col·laboració de la xarxa de punts d’informació sobre la UE Europe Direct.