Un mocador de coll amb el lema de la campanya és l'element identitari de l'actual Marató de Donants de Sang a Catalunya.

Lleida amb la Marató de Donants de Sang de Catalunya

El dia 11 de gener, arrenca aquesta particular marató fins al 19 de gener

A la ciutat de Lleida es faran campanyes el dia 10, a l’Escola Francesco Tonucci i els dies 16 i 17, a la sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura

Aquest 2024 més de 70.000 persones necessitaran rebre sang als hospitals de Catalunya

El lema d’enguany és “Fer-ho entre tots és molt nostre”

El dia 11 de gener, arrenca aquesta particular marató fins al 19 de gener

A la ciutat de Lleida es faran campanyes el dia 10, a l’Escola Francesco Tonucci i els dies 16 i 17, a la sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura

Aquest 2024 més de 70.000 persones necessitaran rebre sang als hospitals de Catalunya

El lema d’enguany és “Fer-ho entre tots és molt nostre”

Amb el lema “Fer-ho entre tots és molt nostre”, el dijous 11 de gener es posa en marxa la Marató de Donants de Sang de Catalunya, una setmana durant la qual es proposa aconseguir remuntar les donacions a Catalunya i restablir les reserves de sang que s’han vist afectades per les festes de Nadal.

S’espera que al voltant de 10.000 persones vagin a donar als principals hospitals catalans, a les campanyes especials en espais monumentals com el Centre de Cultura d’El Born o l’hotel monumental Avenida Palace de Barcelona, i a les més de 78 campanyes mòbils repartides per tot el territori, entre les quals, Lleida ciutat, el dia 10 de gener a l’Escola Francesco Tonucci i els dies 16 i 17 de gener, a la sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, en connexió simultània amb els alcaldes de Barcelona, Girona i Tarragona, Jaume Collboni, Lluc Salellas i Rubèn Viñuales, respectivament, ha fet una crida a les lleidatanes i als lleidatans perquè atenguin la petició del Banc de Sang i Teixits.

Larrosa ha recordat que “tenim l’oportunitat d’omplir les reserves del banc de sang i de teixits i demostrar el nostre nivell de sensibilitat", i ha conclòs “jo hi seré, i espero que tothom trobi el moment per ser-hi”.

TALL VEU FLARROSA

Albert Bobet, tècnic de promoció de la donació al Banc de Sang i Teixits de Lleida ha explicat que “en aquests moments, a Catalunya hi ha un estoc per 4 dies, quan en nivell òptim seria per 8 dies” i que “aquest any 2024 es preveu hi haurà més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya que necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. Bobet ha insitit que, a Lleida, esperen arribar a les 1000 donacions.

TALL VEU ABOBET

El cert és que aquest any caldran més de 260.000 donacions per a cobrir les  necessitats dels pacients a Catalunya. A Lleida ciutat, l’any 2023, entre les campanyes externes i les captacions al punt de donació de l’Hospital Arnau de Vilanova es van recollir 12.311 donacions que van ser fonamentals per atendre les 11.590 persones que van necessitar sang.

Olga Fernández, una jove donant de sang de 21 anys, ha explicat que ella és donant perquè des de petita acompanyava els seus pares i quan va fer 18 anys “ser donant va ser un pas natural”

TALL VEU OFERNANDEZ

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.

De fet, l’edat mitjana dels pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L’altre grup d’edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.

 

Un pilar casteller digital inèdit que recollirà les donacions fins al 14 de juny

Aquest any la Marató de Donants de Sang també impulsa una iniciativa pionera que és la construcció d’un monument que serà el primer Pilar Casteller Digital que es faci a Catalunya. Aquest monument estarà ubicat permanentment al centre neuràlgic dels 4 municipis catalans, davant dels Ajuntaments. A Barcelona se situarà a la plaça Catalunya, a Girona a la plaça del Vi, a Lleida a la plaça de la Paeria, i a Tarragona a la plaça de la Font.

Serà un monument virtual, que es podrà escanejar amb el mòbil, i dinàmic, ja que s'anirà omplint de color vermell amb cada donació que es faci arreu de Catalunya durant els sis primers mesos de l'any, fins al 14 de juny de 2024, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de sang.

El projecte es donarà per finalitzat amb la totalitat del monument tintat completament de vermell, amb una fita prevista de 130.000 donacions. 

A la presentació, també hi ha assistit la tinent d’alcalde, Carme Valls, la presidenta de l’Associació de Donants, Anna Rojas, i la presidenta de la Federació, Joana Nieto.