La presentació de la Nit dels Museus s'ha fet al Museu de Lleida.

Lleida celebra la Nit dels Museus

Dissabte, 17 de maig, 11 equipaments de la ciutat faran portes obertes i activitats per a tots els públics fins a mitjanit

Dissabte, 17 de maig, 11 equipaments de la ciutat faran portes obertes i activitats per a tots els públics fins a mitjanit

Un any més, els museus i equipaments culturals de la ciutat de Lleida celebren conjuntament la Nit dels Museus, que enguany es farà el dissabte 17 de maig, la data més propera al Dia Internacional dels Museus, que és diumenge 18 de maig. En aquesta ocasió hi participaran 11 equipaments, a través de diverses propostes adreçades a tots els públics i portes obertes fins a mitjanit.

La Nit dels Museus va néixer l’any 2005 com a iniciativa del Ministeri de Cultura de França i promoguda pel Consell Europeu. S’emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, que enguany té com a lema “'El futur dels museus en comunitats en canvi constant”, proposat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM). A Lleida ja fa anys que els museus i equipaments culturals de la ciutat celebren de manera conjunt a aquesta Nit, amb portes obertes i amb diferents activitats lúdiques i culturals per a tothom.

El Museu de Lleida proposa portes obertes per visitar les exposicions “Origen” i “Records de la meva família”. La primera és una coproducció amb la Fundació Sorigué, que explora el vincle entre art contemporani i la història a través d’una selecció d’obres de la Fundació Sorigué en diàleg amb peces històriques del museu. A les 20.30 h i a les 22.30 hores hi haurà dos visites comentades a “Origen”, per a les quals cal inscripció prèvia. La segona és un projecte conjunt amb el col·legi Episcopal. I a partir de les 22.00 hores, Ponent Roots oferirà una sessió musical a la plaça del museu.

De la seva banda, el MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida farà portes obertes a partir de les 18.00 hores i una hora més tard, inaugurarà la instal·lació “Psychoflage”, de Mónica Rikić, a l’espai d’El Pati i la mostra d’art generatiu “Bancals i Arrels”, d’Anna Carreras, a l’Atri Digital. La primera és una instal·lació interactiva multisensorial de gran format que transforma l’espai en un món de somnis i fantasia psicodèlica. I la segona són dos peces d’art digital generatiu que connecten natura i tecnologia.

Al Centre d’Art La Panera hi haurà portes obertes a les exposicions “Extractivismes. 13a Biennal d’Art Leandre Cristòfol”, col·lectiva a cura de María Íñigo Clavo i Christian Alonso; “Isaac King. Humans Build The Biggest Nests”, en col·laboració amb Animac; i “Carlos Bunga. Juxtaposicions. Un Joc De 576 Pàgines, 12 Figures, 9 Colors”, a cura de Ricard Ibernon Pons, amb la complicitat d’Anna Roigé. A les 20.30 hores, concert de Genís Bagés, que oferirà un avançament del seu nou treball “Fato”.

El Roda Roda Museu de l’Automoció de Lleida obrirà fins a mitjanit la col·lecció permanent i les mostres temporals “PTV els microcotxes manresans” i “Siata Tarraco”. Aquesta darrera és l’última incorporació als fons del museu. A més, el museu ofereix, a les 20.00 h i a les 21.00 hores, la performance de dansa “Dansant entre rodes”, a càrrec de Marta Casals Dansa, que convida a visitar el Roda Roda des d’un altre punt de vista.

Al Museu de l’Aigua, a banda d’oferir portes obertes, es podran visitar les exposicions “La força de l’aigua. El Dr. Pearson i les obres de la Canadenca a Lleida”, “Aigües del món” i “Joan Oró. El científic de la vida”, totes tres al Campament de la Canadenca. A més a més, a partir de les 22.00 hores, Observació astronòmica, a càrrec de la Societat Astronòmica de Lleida. Al Dipòsit del Pla de l’Aigua, hi haurà la projecció “El Dipòsit ple d’aigua”, amb imatges de l’interior del dipòsit enregistrades fa 30 anys per un grup de submarinistes.

La Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida ofereix portes obertes a l’exposició “Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti (1895-1963)”, un recorregut per la vida i obra d’aquesta artista, vinculada a importants institucions culturals del país, que va produir una obra extensa que abasta camps com la poesia, la traducció, la música, la pedagogia i el folklore, i va ser una de les col·laboradores més prolífiques de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

De la seva banda, el Castell Templer de Gardeny ofereix visites guiades a Castell a les 20.00, 20.30 , 21.00 i 21.30 hores, amb les quals es descobreix la comunitat de monjos guerrers que van viure a la comanda templera de Gardeny. Una visita guiada entorn de la història i el mite de la Casa de Gardeny. Per a aquestes visites cal inscripció prèvia.

La Sala Temàtica d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida ofereix portes obertes des de les 17.00 hores i visites guiades a les 17.00, 19.00 i 22.30 hores a l’exposició “Els orígens de les arts gràfiques”, a través d’una singular i extensa col·lecció de caràcters tipogràfics, objectes, eines i maquinària, que permetran descobrir el funcionament de les primeres impremtes de tipus mòbils, així com ser testimonis de la creació de documents originals. Per a aquestes visites cal inscriure’s prèviament.

La Seu Vella de Lleida farà portes obertes a partir de les 21.00 hores i fins a mitjanit, que permetrà visitar lliurement el monument. A més, l’església acollirà el concert de guitarra “Tresors de la guitarra clàssica”, a càrrec del concertista i compositor lleidatà José Antonio Chic, qui oferirà una selecció d’obres de la literatura guitarrística de tots els temps, i també alguna obra d’autoria pròpia.

A CaixaForum Lleida, des de les 17.00 hores i fins a mitjanit, es podrà visitar l’exposició “Colors del món””, una mostra de 56 fotografies de National Geographic que reflecteixen la diversitat de colors del món i les connotacions que tenen en cada cultura. A les 17.00 h hi haurà la visita en família ”Per què el cel no sempre és blau?”; a les 18.00 hores s’oferirà una visita comentada a l’exposició; i a les 19.00, 20.00 i 21.00 hores, concert “5 O’Clock Jazz Band”, un projecte de jazz tradicional.

Per últim, la Fundació Sorigué fa portes obertes a l’exposició “William Kentridge”, que explora l’enfocament experimental de l’artista sud-africà, el seu procés creatiu i la seva habilitat per integrar els diferents llenguatges dels quals beu el seu treball. La col·lecció de la fundació acull un dels conjunts d’obres més importants de Kentridge al món. A més a més, cada 15 minuts, a l’espai polivalent, es projectarà “Le Voyage dans la Lune”, pel·lícula escrita i dirigida per Georges Méliès l’any 1902, que inspira un dels conjunts de William Kentridge presents a l’exposició.