Foto de grup de les persones assistents a l'acte d'avui a la Paeria.

Lleida dona la benvinguda a la quarantena d’infants sahrauís que hi passaran l’estiu

L’alcalde Fèlix Larrosa ha presidit la recepció al Saló de Plens als nens i nenes que participen en els projectes de Vacances en Pau i Haima Acull, de Sàhara Ponent i Lleida pels Refugiats

L’alcalde Fèlix Larrosa ha presidit la recepció al Saló de Plens als nens i nenes que participen en els projectes de Vacances en Pau i Haima Acull, de Sàhara Ponent i Lleida pels Refugiats

Una quarantena de nens i nenes sahrauís passaran aquest estiu acollits per diverses famílies de Lleida, gràcies a la feina de les entitats Sàhara Ponent i Lleida pels Refugiats que lideren els projectes Vacances en Pau i Haima Acull.

Aquesta tarda, l’alcalde, Fèlix Larrosa, ha donat la benvinguda a la ciutat als infants en un acte que ha tingut lloc al Saló de Sessions de la Paeria, amb la participació de les famílies acollidores i dels representants de les entitats. També hi han participat les titelles de Festuc Teatre, que han fet passar una bona estona als més petits, apropant-los-hi el món de la cultura i el teatre.

Larrosa ha destacat la importància de la cooperació internacional “per a treballar per la justícia universal i perquè tots i totes tinguem els mateixos drets”. L’alcalde també ha agraït la feina de les entitats i de les famílies acollidores, “per l’amor que dipositeu en aquests nens i nenes”. “Algun dia recordaran que una ciutat els va acollir perquè tinguessin aquestes vacances en pau”, ha afirmat.

Cristina Cristòfol, per part de Sàhara Ponent, i Pilar Sierra, per Lleida pels Refugiats han agraït la col·laboració de la Paeria i han destacat que el projecte és possible gràcies a l’esforç i la solidaritat de les famílies i les entitats per acollir els infants i permetre que puguin rebre atenció mèdica, una bona alimentació i conèixer una altra realitat més amable que la dels camps de refugiats, a la vegada que fan d’altaveus de la causa sahrauí.

Els infants de vacances en Pau, tenen d’entre 8 i 14 anys i van arribar el 3 de juliol a la ciutat i s’hi estaran fins a finals d’agost, acollits per famílies lleidatanes. Els nens i nenes del projecte Haima Acull restaran a la ciutat mentre els hi duri el tractament mèdic.

Amb l’acolliment, durant aquests mesos d’estiu dels infants, les famílies contribueixen a la defensa dels drets humans, al coneixement d’un conflicte armat que porta actiu més de 48 anys i pel qual hi ha més de 170.000 persones vivint en camps de refugiats en mig del desert algerià, on arriba als 50ºC durant els mesos d’estiu.

L’acte d’avui ha comptat també amb la participació del regidor de Cooperació, Jackson Quiñónez, i dels també regidors Pilar Bosch, Ana Maria Florista, Juanjo Falcó, Neus Caufapé i Laura Bergés

Projecte Vacances En Pau

Vacances en Pau és un projecte que es desenvolupa a diferents països del món. A Lleida ho gestionen Sàhara Ponent, al Segrià, i Lleida pels refugiats, al Pla d'Urgell i les Garrigues.

La iniciativa vol ser un projecte integral des de l’educació per a la transformació social, és a dir, una sensibilització de la ciutadania de Lleida sobre el conflicte sahrauí, una capacitació a les famílies acollidores perquè entenguin i comprenguin la cultura sahrauí. A més, inclou una part sanitària, ja els infants poden fer-se revisions en els centres mèdics, tant públics com privats. En els campaments no disposen d’aparells per fer molts dels diagnòstics mèdics necessaris.

Així, els infants a Lleida seran sotmesos a un examen pediàtric general al CAP de la seva zona (que inclourà proves de detecció de celiaquia), a més de revisions d'àmbit otorrinolaringòleg (Avantmèdic), oftalmològic (ILO, Òptica de ponent i Òptica Universitària, fent revisions i ulleres graduades per a qui les necessiti) i odontològic (Clínica MIAS, Pedrol-Mairal, Estudi dental Carrera, DentAlpicat, Clínica Ariza, Clínica Dental Noguera).

“Vacances en pau” vol contribuir al benestar dels infants (que passen dos mesos fora de les temperatures extremes dels mesos d’estiu al desert), oferir a aquests infants la possibilitat de veure i gaudir de moltes coses que allà d’on venen, només coneixen en els llibres escolars (els rius, les muntanyes, el mar, etc.) i de conscienciar la societat sobre la problemàtica d'una part important del poble sahrauí, que des de l'ocupació del seu país pel Marroc, ara fa més de 48 anys, viu en campaments situats en ple desert algerià.

Projecte Haima Acull

El projecte Haima Acull, té l’objectiu de millorar la salut de nens i nenes sahrauís que tinguin diagnosticada una patologia intractable en els campaments i que necessiten ser evacuats dels camps de persones refugiades.

Aquest projecte proporciona assistència mèdica garantint els tractaments i les intervencions necessàries amb un acompanyament personalitzat i integral. Els nens i nenes viuen en un pis gestionat per l'associació Lleida pels Refugiats fins que se'ls pugui donar l'alta mèdica i puguin tornar amb les seves famílies. Durant la seva estada a Lleida són escolaritzats, la qual cosa els permet prosseguir amb la seva educació. L'alimentació millora respecte a la dels campaments que és pobre i limitada, ja que procedeix d'ajuda humanitària. A l’escala social, poden conèixer una nova cultura i compartir espai i jocs amb nens i nenes de la seva edat.