Lleida incorporarà 114 habitatges de lloguer social a Magraners i Ciutat Jardí. S'ha presentat el programa de la construcció d'aquests habitatge on s'ubicaran alguns, a Magraners..

Lleida incorporarà 114 habitatges de lloguer social a Magraners i Ciutat Jardí

Es preveu reservar el 25% dels pisos per a joves de fins a 35 anys i un altre 25% per a contingències especials

L’EMAU s’ha presentat a la convocatòria de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, per rebre les ajudes en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat pels fons europeus Next Generation

Es preveu reservar el 25% dels pisos per a joves de fins a 35 anys i un altre 25% per a contingències especials

L’EMAU s’ha presentat a la convocatòria de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, per rebre les ajudes en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat pels fons europeus Next Generation

Lleida incorporarà 114 habitatges de lloguer social en solars cedits per la Paeria. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presentat el programa de construcció d’aquest conjunt d’habitatges, una actuació que es durà a terme amb el suport dels fons #NextGenerationEU. L’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU) ha presentat diversos projectes a la convocatòria de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per rebre les ajudes, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat pels fons europeus.

L’alcalde ha estat acompanyat del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica i president de l’EMAU, Jaume Rutllant; el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, i de la secretària d’Habitatge, Marina Berasategui, ha explicat en què consistirà l’actuació, que té com a objectiu principal ampliar el parc d’habitatge de lloguer social disponible. En total, es bastiran 114 pisos, en els barris de Magraners i de Ciutat Jardí. Concretament, es construiran 82 pisos a Magraners: 52 al carrer de l’Albi, dels quals 30 es troben en el número 10, i 22 en el número 16, i 30 habitatges al carrer Cambrils sense número. Pel que fa a Ciutat Jardí, s’ubicaran 16 habitatges al carrer Enric Roca Peralta. als números 2-4-6, i altres 16 en els números 8 i 10 d’aquest mateix carrer. Tall de veu M.Pueyo

Seran pisos energèticament eficients i destinats al lloguer social i assequible. Es preveu una reserva del 25 % dels pisos per a joves de fins a 35 anys, i una reserva del 25 % per a contingències especials. El preu del lloguer social s’estableix amb un màxim per m2, que en aquest cas seria d’entre 375 i 490 euros mensuals aproximadament. L’estimació de l’ajuda, que es vehicularà mitjançant el Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana, dins els Next Generation, és de 5’2 milions d’euros, aproximadament un 50% del cost de les obres.

El passat dijous es van publicar les bases i aviat es preveu l’obertura de la convocatòria. Els treballs han de començar com a màxim en set mesos, després d’haver rebut la resolució favorable. El termini per finalitzar i justificar les obres és el juny del 2026.

El regidor Rutllant ha afirmat que aquesta és una de les fórmules per afavorir i garantir el dret a l’habitatge, que és l’eix que regeix les polítiques de l’EMAU i ha afegit que la cessió d’ús dels solars és per a 75 anys.

Al seu torn, el subdelegat del govern a Lleida ha explicat que, a més de la construcció d’habitatge de lloguer social en solar municipal, es faran 61 pisos més en solars privats que també han entrat en aquesta convocatòria, amb la qual cosa, la xifra d’habitatges a Lleida, serà de 175. Afegint aquesta actuació, la dotació econòmica serà de 8 milions d’euros, quasi la meitat de la inversió total que serà de 17 M€.

Finalment, la secretària d’Habitatge ha comentat que els projectes que es desenvoluparan a Lleida formen part d’un conjunt més ampli arreu del territori català, que en col·laboració amb l’institut Català de Finances, i en el marc dels fons europeus, permetran la construcció de 1.300 habitatges en una primera fase. Berasategui ha destacat que tirin endavant cinc dels set projectes presentats per l’EMAU, el que demostra el compromís i la solvència de la Paeria en aquest àmbit.