<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/presentacio-de-linforme-de-la-diagnosi-de-lajuda-oficial-al-desenvolupament-aod-a-lleida>>.

Presentació de l'informe de la diagnosi de l'ajuda oficial al desenvolupament (AOD) a Lleida

La Paeria, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i la Diputació de Lleida han presentat l'estudi que han realitzat conjuntament sobre la diagnosi de l'ajuda oficial al desenvolupament (AOD). És una eina que pretén aportar en la millora de les polítiques de cooperació i el treball en xarxa entre les administracions de la demarcació. D’acord amb els resultats, s’apunta a la necessitat de reforçar l’àmbit de l’AOD, de recuperar els compromisos presos en matèria del 0,7% i d’enfortir la lluita de les administracions cap a la defensa dels drets humans de les persones.

La Paeria, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i la Diputació de Lleida han presentat l'estudi que han realitzat conjuntament sobre la diagnosi de l'ajuda oficial al desenvolupament (AOD). És una eina que pretén aportar en la millora de les polítiques de cooperació i el treball en xarxa entre les administracions de la demarcació. D’acord amb els resultats, s’apunta a la necessitat de reforçar l’àmbit de l’AOD, de recuperar els compromisos presos en matèria del 0,7% i d’enfortir la lluita de les administracions cap a la defensa dels drets humans de les persones.

L’Ajuntament de Lleida ha participat amb el Fons Català de Cooperació al desenvolupament (FCCD) i la Diputació de Lleida en la redacció de l’informe de la diagnosi de l’ajuda oficial al desenvolupament (AOD) a la demarcació de Lleida, que s’ha presentat aquest divendres a les instal·lacions del a Diputació. L'objectiu de l'informe és conèixer l'estat de la Cooperació Internacional i l'Educació per la Transformació Social a Lleida i que, amb els resultats obtinguts, esdevingui un punt de partida cap a la millora de les polítiques públiques de cooperació i un enxarxament entre les administracions de les terres de Lleida.

La tinent d’alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro; el director del FCCD, David Minoves; i la diputada de Feminismes de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, han fet la presentació, que s’ha complementat amb l’exposició de la sociòloga Norma Jordana, que ha estat l’encarregada de la recollida, l'anàlisi i la redacció de les dades diagnosi de l'AOD a la demacració de Lleida 2022.

Antecedents

Fruit del treball en xarxa entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida, com a agents de cooperació descentralitzada, sorgeix la necessitat de tenir un punt de partida per començar a treballar en la millora de la AOD a la demarcació, amb la finalitat de recolzar les polítiques públiques de cooperació i iniciar el procés d’implementació de l’aplicació de l’Enfocament de Gènere i basat en els Drets Humans (EGiBDH).

La diagnosi, en la qual ha participat més de 87 administracions i consells comarcals, ha servit per fer una radiografia de la situació de la cooperació a Lleida, però també ha intentat introduir conceptes i treballar per al coneixement de la AOD en les administracions participants.

Objectiu general de la diagnosi

L’objectiu ha estat elaborar una diagnosis sobre la capacitat dels 231 municipis de la demarcació de Lleida i els seus consells comarcals en matèria d’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD).

Aquesta diagnosi ha de permetre:

-Obtenir informació sobre el grau de coneixement de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament que tenen els municipis de la demarcació.

-Saber si es preveuen o no línies d’actuació emmarcades dins l’Ajuda Oficial al Desenvolupament.

-Quantificar la despesa pressupostària municipal destinada a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament.

-Conèixer quines són les necessitats formatives en matèria de cooperació al desenvolupament.

Anàlisis

De les dades extretes a la diagnosi, s’ha pogut fer una reflexió de la necessitat de reforçar l’àmbit de l’AOD, de recuperar els compromisos presos en matèria del 0,7% i d’enfortir la lluita de les administracions cap a la defensa dels drets humans de les persones.

Cal recordar que l’AOD prové, a escala local, de recursos públics que tenen com a objectiu la promoció del desenvolupament dels països en vies de desenvolupament, i es pot concretar tant en programes de cooperació com en iniciatives de sensibilització i Educació per a la Transformació Social (EpTS).

Com a institucions més properes a la ciutadania amb l’obligació de donar resposta a les inquietuds i les iniciatives ciutadanes, cal tenir com a objectiu principal la creació de consciència crítica ciutadana envers els valors de solidaritat i justícia social en el marc global i els Drets Humans (DH); potenciar les activitats d’EpTS; la formació en l’EGiBDH, i la millora de l’impacte de les accions.

Treball en xarxa

Les administracions també han de procurar la unitat d’esforços i la coordinació en l’execució dels diferents programes i projectes, tant dels municipals com dels proposats per les ONGD locals. La cooperació local es caracteritza per la seva heterogeneïtat, un fet que es fonamenta en la necessitat d’adequar la solidaritat a la realitat social que ens envolta i a la diversitat d’agents cada cop més especialitzats. És per aquest motiu que existeix el propòsit de fomentar l’impacte de les intervencions en cooperació i EpTS dutes a terme des de l’àmbit local, i això només és possible a partir de la construcció d’un nou paradigma d’intercanvi i de creació de lligams i aprenentatges recíprocs entre la ciutadania d’arreu.

Així, també es fa necessari definir acuradament les intervencions en matèria de cooperació i solidaritat i potenciar que les administracions de la demarcació tinguin la informació i el suport per poder realitzar accions emmarcades en la cooperació al desenvolupament a través de potenciar el treball en xarxa. Per fer-ho, és bàsic conèixer la situació actual de les diferents administracions i consells comarcals per sumar esforços i donar eines per millorar l’Ajuda Oficial al Desenvolupament.
Àrea de Cooperació - Ajuntament de Lleida