Durant l'activitat s'ha treballat l'elaboració de compost a casa a partir de les restes orgàniques domèstiques.

Taller per preparar el planter de l'hort a partir del compostatge domèstic

Quinze persones van participar en la primera sessió d'aquesta Ecoactivitat, que també va abordar la importància de cultivar varietats tradicionals 

Quinze persones van participar en la primera sessió d'aquesta Ecoactivitat, que també va abordar la importància de cultivar varietats tradicionals 

Una quinzena de persones van participar aquest passat dissabte en el primer taller per preparar el planter de l'hort a partir del compost domèstic, una de les activitats incloses dins de la programació de les Ecoactivitats 2023 que organitza l'Ajuntament de Lleida. L'activitat s'inscriu dins la campanya "Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas" amb l'objectiu promoure el compostatge als domicilis de Lleida.

Durant el taller, els participants van poder repassar, de la mà de la biòloga i experta en compostatge, Maria Olivé, els diferents passos per elaborar un bon compost casolà a partir de les restes orgàniques. Així, els assistents van poder resoldre dubtes del procés d'elaboració, a la vegada que van aprendre com aconseguir un bon substrat per preparar el planter i els principals aspectes a tenir en compte, com són el reg, la situació i el trasplantament, entre altres. A més, durant la sessió s'ha fet èmfasi en la importància i l'interès de cultivar varietats tradicionals.

La campanya "Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas" té l'objectiu que les famílies aprenguin a convertir els residus orgànics en un adob. En aquest sentit, des del seu inici l'any 2020, la Paeria ha distribuït 65 compostadors i el seu respectiu airejador. En aquesta campanya s'hi sumen 15 famílies més que ja disposen del seu compostador. La iniciativa s'orienta principalment als habitatges de l'Horta, ja que en ser una zona d'habitatges dispersos, els costos de la recollida de residus són molt elevats i la majoria de les cases disposen d'espai per instal·lar-hi un compostador.

A més de la cessió del compostador, l'ajuntament organitza periòdicament activitats de formació com la d'aquest dissabte, oferint un assessorament personalitzat per atendre dubtes. En paral·lel, periòdicament s'envien butlletins informatius per recordar les bones pràctiques i preguntes freqüents. Altrament, i amb la voluntat de fomentar aquesta pràctica, des de la Paeria també es facilita restes de poda picades, ja que per aconseguir un bon compostatge és imprescindible barrejar les restes orgàniques de casa, riques en nitrogen, amb materials rics en carboni, com les restes de poda. Així, els usuaris interessats, poden anar a buscar la resta de poda periòdicament a la seu de la Brigada de Jardineria.

D'altra banda, el món educatiu participa en aquest projecte amb 12 escoles de la ciutat que formen part del programa Agenda 21 Escolar i que fan compostatge a partir de les seves restes orgàniques, dins de la seva activitat pedagògica, ja que el procés del compostatge permet treballar diferents aspectes com són el cicle de la matèria, el reciclatge o la recollida selectiva. En aquest sentit, els centres educatius també reben assessorament personalitzat. Aquest projecte s'emmarca a l'eix de treball "Microxarxa de compostatge".

Tota la informació de la campanya està disponible al web municipal, amb informació de les diferents actuacions i amb recursos de les activitats realitzades com per exemple els vídeos de les sessions de formació. Aquesta iniciativa es fa amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya.

La propera Ecoactivitat es durà a terme el dia 11 de març i es durà a terme un "Punt d'observació d'ocells urbans de Lleida" en diferents ubicacions de Lleida, amb la finalitat d'oferir un punt d'observació a la ciutadania i posar en valor la biodiversitat urbana. Els punts d'observació se situaran als següents llocs:

A les 9.30 h Passarel·la dels Maristes
A les 10.30 h Passarel·la Liceu Escolar
A les 11.30 h Passarel·la Camps Elisis

Més informació sobre el programa Ecoactivitats.

El programa Ecoactivitats 2023, que s’inclou en el projecte de Renaturalització de la ciutat, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.