El concert inaugural s'ha fet a l'Auditori Municipal Enric Granados.

Tret de sortida al concurs Ricard Viñes Piano Kids and Youth

Artem Kuznetsov, guanyador del Segon Premi en el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes 2023, ha obert aquest vespre la quarta edició amb el concert inaugural a l’Auditori

El certamen, en què hi participen 33 joves, se celebrarà divendres i dissabte

El regidor de Joventut, Educació i Ocupació, Xavier Blanco, ha assistit a la inauguració

Artem Kuznetsov, guanyador del Segon Premi en el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes 2023, ha obert aquest vespre la quarta edició amb el concert inaugural a l’Auditori

El certamen, en què hi participen 33 joves, se celebrarà divendres i dissabte

El regidor de Joventut, Educació i Ocupació, Xavier Blanco, ha assistit a la inauguració

La 4a edició del Ricard Viñes Piano Kids and Youth s'ha iniciat avui, a les 20 h, amb el concert inaugural a l'Auditori a càrrec del guanyador del Segon Premi en el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes 2023, Artem Kuznetsov, d'origen rus i establert als Estats Units. El regidor de Joventut, Educació i Ocupació, Xavier Blanco, ha assistit a la inauguració. A partir de demà divendres, 28 de juny, es faran les proves del concurs per a infants i joves, que tenen entrada lliure i gratuïta. 

El concurs compta en aquesta edició amb 33 joves promeses que provenen de tot Catalunya, Espanya i països com França, Rússia, Ucraïna, Moldàvia, Xina, Xile i Romania d’arreu del món. Són joves de fins a 17 anys que mostraran a Lleida les seves interpretacions, emmirallats per les figures de Ricard Viñes i d'Enric Granados.

El concurs, adreçat a joves talents i de caràcter biennal, s’organitza en tres categories: I Categoria (nascuts l’any 2011 i posteriors), II Categoria (nascuts el 2008, 2009 i 2010) i III Categoria (nascuts el 2005, 2006 i 2007).

A partir d’aquest divendres es desenvoluparan les proves a la sala de cambra de l’Auditori. Divendres, de les 9:30 h fins a les 16 h, tocaran els concursants de la III Categoria (fins a 17 anys). Dissabte, 29 de juny, a partir de les 9:30 h, serà el torn dels aspirants de la II Categoria (fins a 14 anys) i I Categoria (fins a 11 anys).

Pel que fa al repertori, en la I Categoria (màxim 12 minuts) s’interpretarà una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció i una o diverses peces de lliure elecció. En II Categoria (entre 15 i 20 minuts), es tocarà una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció i una o diverses peces de lliure elecció. Finalment, en la III Categoria (de 25 a 30 minuts), els joves hauran d’interpretar una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció, el primer moviment ràpid d’una sonata clàssica i una o diverses peces de lliure elecció.

El lliurament de premis, que van dels 200 als 2.000 €, tindrà lloc el dissabte, 29 de juny, a les 19 h, a la sala de cambra. El premi més ben dotat econòmicament correspon al guanyador de la III Categoria i inclou un concert a l’Auditori Municipal Enric Granados. En la cerimònia de lliurament de premis, a més de l’entrega dels guardons, els guanyadors oferiran una breu actuació. L’entrada per assistir a l’acte és gratuïta, però hi ha aforament limitat i per això cal invitació, que es pot recollir a la taquilla de l’Auditori.

El jurat d’aquesta quarta edició, amb el paer en cap, Fèlix Larrosa, com a president d’honor, està integrat per Stanislav Pochekin, concertista i pedagog rus, catedràtic de piano al Conservatori del Liceu de Barcelona; Vladislav Bronevetzky, concertista, pedagog i professor de l’ESMUC a Barcelona; Uta Weyand, pianista alemanya fundadora de la Pianale Academie i Pianale Junior, a Fulda; Marta Zabaleta, pianista basca professora del Centre Superior de Música del País Basc – Musikene, i directora de l’Acadèmia Marshall, fundada per Enric Granados; Purificació Terrado, pianista i directora de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida; Jordi Benseny, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida, i Organitzador del Concurs Internacional Ricard Viñes; i Enric Prió, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida.

Com a activitat paral·lela, enguany destaca la instal·lació d’un piano al vestíbul de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova per incentivar les actuacions pianístiques i portar els efectes positius de la música a la comunitat hospitalària. Diversos participants en el Concurs Ricard Viñes, alumnes de les Escoles de Música, professionals sanitaris i pianistes tocaran el piano fins dissabte, 29 de juny, de 10 a 19 h.