Presentació dels actes de la 28a Festa de Moros i Cristians de Lleida..

Unes 700 persones desfilaran en la 28a Festa de Moros i Cristians de Lleida

Cap de setmana fester, aquest dissabte 18 i diumenge 19, amb les Ambaixades a la plaça de Sant Joan, la Desfilada de Lluïment pels carrers de la ciutat i la Batalla final a la Seu Vella, entre altres

La regidora Pilar Bosch ha destacat l’associacionisme i la cohesió social d’aquesta festa, a més de posar en valor la història de la ciutat i implicar el Centre Històric

Cap de setmana fester, aquest dissabte 18 i diumenge 19, amb les Ambaixades a la plaça de Sant Joan, la Desfilada de Lluïment pels carrers de la ciutat i la Batalla final a la Seu Vella, entre altres

La regidora Pilar Bosch ha destacat l’associacionisme i la cohesió social d’aquesta festa, a més de posar en valor la història de la ciutat i implicar el Centre Històric

Prop de 700 persones desfilaran aquest cap de setmana en la 28a edició de la Festa de Moros i Cristians de Lleida. El programa de la festa, que es desenvolupa el dissabte 18 i el diumenge 19, aplegarà milers de lleidatans i visitants que gaudiran de les Ambaixades, la Desfilada de Lluïment i la Batalla final, entre els actes principals.

La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch; el president de l'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Josep Lluís Gàzquez, i els capitans dels dos bàndols Dolors Carulla (saida mora) i Josep Fuentes (comte cristià) ha presentat la Festa, a la seu de l’entitat. La regidora ha destacat l’associacionisme i la cohesió social d’aquesta festa, ja que implica i en fa partícip el conjunt de la ciutadania. A més, ha posat en valor la història de la ciutat i implicar el Centre Històric. Bosch ha subratllat la feina conjunta que han començat a fer amb l’associació de la Festa de Moros i Cristians per “fer més gran” aquest esdeveniment, “incentivant la participació, la integració i facilitant la incorporació de gent jove”, ha assenyalat.

Gàzquez ha explicat el programa d’enguany i ha apuntat la voluntat d’involucrar el màxim de formacions de música, dansa i cultura popular de Lleida perquè sigui una festa al màxim possible de km0. El president de l’Associació també ha recordat la convocatòria del concurs de fotografia “XIV Memorial Xavier Aluja”, dotat amb un premi únic de 250 €. Els originals es poden enviar fins al 30 de juny. Així mateix, com l’any passat, hi haurà unes 400 cadires per veure la Desfilada de Gala de diumenge a la tarda, als carrers Blondel i Vila de Foix. (reserva a 4 € a Turisme Lleida o a 5 € el mateix dia de la Festa).

Finalment, els capitans cristià i moro han explicat alguns detalls dels espectaculars seguicis que han preparat. Festers, músics, ballarines i membres dels seguicis desfilaran per la ciutat. A l’Entrada de Lluïment, hi haurà també trabucaires i sis cavalls, dos dels quals faran figures i exhibicions.

Programa de la Festa de Moros i Cristians de Lleida

Dissabte 18 de maig

12 h Vermut fester a la plaça de Sant Francesc. Inici del Cap de Setmana Fester amb ambientació de música festera.

19.30 h Les Ambaixades a la plaça de Sant Joan. Les tropes cristianes arriben a la ciutat i demanen la rendició de les tropes mores. Després de la batalla dialèctica, amb text d’Anna Sàez Mateu, els moros refusen l’oferiment i els cristians es retiren, tot anunciant la Batalla de l‘endemà.

Diumenge 19 de maig

12 h Entrada infantil i presentació de bandes. Desfilada de les comparses amb els components més joves de la Festa, des del Roser, pel carrer Cavallers i carrer Major de la ciutat fins a arribar a la plaça de Sant Joan, on tindrà lloc la tradicional Presentació de Bandes de Música i Concurs de Bandes. Allà es presenten les bandes i se celebra un concurs amb un jurat format pel professor i intèrpret de música tradicional, Jordi Cebolla; el director de coral Lluís Virgili i pel directiu de l’Orfeó Lleidatà, Xavier Quinquillà. Enguany acompanyen la festa: Ilerband, Banda de carrer de Lleida; Banda de Música Ciutat de Benicarló; Banda de música de la Asociación Musical Miralbueno; Associació Banda La Valenciana de Barcelona i Banda Municipal de Música Ciudad de Fraga.

18 h Entrada de Gala. Concentració de les comparses a la Porta del Lleó de la Seu Vella.

18.30 h Inici de la Desfilada de Lluïment. Seguint l’itinerari habitual pels carrers Sant Martí, Tallada, Cavallers, Blondel i avinguda de Madrid fins a la Paeria. Hi haurà servei de lloguer de cadires a les zones habilitades, preserva prèvia a Turisme de Lleida.

21.30 h Batalla final a la Seu Vella. Escenificació de la Batalla entre les tropes cristianes i mores, amb text de Gabriel Ramon Molins, seguint la tradicional alternança de vencedors i vençuts el bàndol cristià tornarà a ocupar la ciutat, posant fi a l’ocupació del darrer any del bàndol moro. La direcció artística va a càrrec de Ramon Caballol i de la companyia SAC Espectacles.  

El programa de la festa inclou també el pregó, que es va fer el diumenge 5 de maig a càrrec de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, i amb el concert de música festera de l’Ilerband. El cap de setmana passat va participar en l’ofrena flora al patró de la ciutat, Sant Anastasi, en el marc de la Festa Major de Lleida.