©Ajuntament de Lleida - Xerrades de les ludoteques municipals a les famílies sobre la tria conscient de joguines..

Xerrades de les Ludoteques municipals a les famílies sobre la tria conscient de joguines

En les sessions es valora la importància de pensar les joguines que posen a l’abast dels infants perquè siguin segures, lliures d’estereotips i adequades al seu moment maduratiu.

En les sessions es valora la importància de pensar les joguines que posen a l’abast dels infants perquè siguin segures, lliures d’estereotips i adequades al seu moment maduratiu.

Les Ludoteques municipals de Lleida han programat el cicle de xerrades per conscienciar les famílies sobre la importància de la tria conscient de les joguines. En les sessions que fa l’equip educatiu de les Ludoteques, les famílies i els educadors/es valoren el fet de pensar les joguines que es posen a l’abast dels infants i quins atributs haurien de tenir i quines evitar. Així, entre altres aspectes a tenir en compte, s’ha reflexionat sobre el fet que haurien de ser joguines segures i senzilles, perquè l’infant pugui ser actiu en el joc; lliures d’estereotips, adequades al seu moment maduratiu i que els generi interès. Les xerrades s’han fet a les Escoles Bressol Municipals (EBM).

Fa tres anys que l’equip educatiu de la Xarxa Municipal de Ludoteques de Lleida planteja un espai de reflexió conjunta adreçada a les famílies sobre els aspectes a tenir en compte a l’hora d’escollir les joguines per als seus infants. El joc es considera un element imprescindible per al correcte desenvolupament integral. Jugar activa les habilitats i capacitats sensorials i motrius, a la vegada que proporciona plaer i els ajuda a entendre el món que els envolta.

De fet, aquestes xerrades s’emmarquen en el projecte "Tot un món per jugar" que pretén donar eines i ajudar les famílies sobre la tria conscient de les joguines i lliures d’estereotips. D’aquesta manera, es visibilitza també la funció de les Ludoteques que va més enllà d’un espai perquè els infants juguin i se socialitzin amb altres nens i nenes. Les famílies troben en aquest servei un equip de professionals del joc que poden orientar en la compra de joguines. A més, es poden agafar jocs en préstec i jugar-hi a casa, fet que permet veure com els infants juguen i interaccionen i, si agrada, pot ser un regal, per exemple, per aquest Nadal.

A les Ludoteques es parteix de la base que el joc és una necessitat bàsica de l’infant i, per tant, és responsabilitat dels adults referents oferir tota mena de jocs per tal que els menuts puguin experimentar i desenvolupar les seves capacitats. Infant, joc i educació són termes directament relacionats i Lleida, com a ciutat educadora, també és una ciutat que juga i li dona importància al joc com a fet educatiu.