La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Mig segle d’història del Pessebre Vivent Ecològic de Magraners

Data de publicació: 25/12/2014

El paer en cap ha donat l’enhorabona a l’Hangar de Magraners, organitzador del pessebre, per la il·lusió i el treball dels qui hi participen i perquè aquest és un projecte de barri que ha esdevingut de ciutat

En aquesta edició ha canviat el recorregut, que entra a més cases, i incorpora un quadre amb els leprosos pidolaires, entre altres novetats

CULTURA

Lleida viu enguany el Pessebre Vivent Ecològic de Magraners d’una manera especial. La representació celebra 50 anys d’història i, per aquest motiu, el recorregut de la visita comença amb una exposició en què es veu l’evolució del pessebre en aquest mig segle. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde Fèlix Larrosa, i del regidor Miquel Padilla, ha visitat com cada any la representació que ha incorporat diverses novetats. Entre altres, ha canviat l’itinerari, que ara passa per l’interior de més cases, ha fet una plaça diferent i ha incorporat un quadre passadís amb un grup de leprosos pidolaires.

El paer en cap ha donat l’enhorabona a l’Hangar de Magraners, que és l’associació cultural i ecològica del barri que l’organitza, per aquests 50 anys de pessebre i per la il·lusió, el treball i el compromís amb què cada Nadal es bolquen en aquest projecte de barri que ja ha esdevingut un projecte de ciutat. Ros ha avançat que serà Placa al mèrit cultural de la Paeria.

El pessebre, d’uns 6.000 metres quadrats, es comença a preparar tres mesos abans de la representació. En aquesta edició, el formen 45 quadres i uns 150 figurants, que interpreten quatre escenes musicals: tres recuperades de l’any passat de benvinguda, sobre el caganer i sobre els legionaris, i una quarta sobre l’anunciació dels pastors. El nen Jesús compta enguany amb quatre nadons del barri.

Una de les característiques que singularitza el pessebre és que s’elabora amb materials reciclats o reutilitzables, és ecològic. Les construccions es fan amb bales de palla, tetrabriks de llet, suc i altres, llaunes, plàstics o suro. S’hi treballa tot l’any, intensificant el treball quan s’acosta el Nadal.

El pessebre, que forma part del programa Viu el Nadal a Lleida 2014, es representa els dies 25 i 26 de desembre, com és tradicional, i s’afegeix el diumenge dia 28 per la proximitat del diumenge en el calendari. L’hora d’inici és les 18h i tanca a les 20 h.

El pessebre vivent de Magraners, va començar a fer-se amb la iniciativa d’Encarna López, Francisco Céspedes, Francisco Martos i la parròquia del barri, al carrer Nostra Senyora dels Àngels. Era a principis dels anys seixanta. El veïnat cedia les seves cases per representar els quadres tradicionals del Nadal, implicant el conjunt de veïns en aquesta representació col·lectiva. La representació ha evolucionat i s’ha instal·lat en diferents espais del barri fins al pessebre que es coneix avui en dia i que es munta a l’espai de l’Hangar, amb els quadres teatralitzats amb música i amb l’ús de materials reciclats en la construcció dels decorats.

El pessebre de Magraners ha estat un dels protagonistes del cicle Diàlegs culturals, que coordina la Regidoria de Cultura, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.