La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La Paeria obre una cinquantena d'expedients a persones que abandonen la brossa fora dels contenidors

Data de publicació: 7/9/2022

Poden enfrontar-se a sancions de 400 a 4.000 euros i s'incorporarà els agents cívics a les tasques per a controlar-ho

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha explicat que també s'estudiarà la modificació de l'Ordenança de Convivència i Civisme per incorporar un programa de mesures complementàries i alternatives a les sancions econòmiques per infraccions administratives

Operatiu policial permanent per erradicar el mercat de venda sense autorització a la plaça del Dipòsit de Lleida

COMISSIÓ INFORMATIVA PER LES POLÍTIQUES DE SEGURETAT I CONVIVÈNCIA

Els inspectors de l'àrea de Medi Ambient de la Paeria han elaborat, fins a l'1 de setembre, una cinquantena d'informes amb proposta de sanció per l'abandonament de residus (principalment bosses de la brossa i cartons) a la via pública, a la vora dels contenidors en punts diversos de la ciutat. A partir d'aquests informes, s'inicia la tramitació dels corresponents expedients sancionadors, amb multes entre 400 i 4000 euros. Aquesta acció va lligada a la campanya informativa començada a partir del juliol per a la reducció de l'abandonament de bosses de brossa i altres residus fora dels contenidors, amb anuncis en premsa i OPIs. També s'han enganxat adhesius informatius en els contenidors de resta, amb informació sobre les sancions per abandonar bosses de la brossa i altres residus fora dels contenidors.

La Comissió informativa de Seguretat i Civisme, que ha estat presidida per l'alcalde, Miquel Pueyo, ha informat avui del desenvolupament de les accions derivades del Pla de Millora de l'Espai Públic, del qual es deriva aquesta actuació per combatre l'incivisme amb la brossa.

Aquesta campanya de control de les illes de contenidors es mantindrà durant tot aquest any, per sancionar l'abandonament de residus a la via pública, amb una actuació específica i més intensa en les illes més problemàtiques en totes les zones de la ciutat. Així, ha explicat l'alcalde, durant les setmanes vinents, s'enganxaran al terra de les illes de contenidors més problemàtiques adhesius informatius més grans per insistir en la conscienciació ciutadana per tal d'eliminar aquesta conducta.

Una altra de les novetats és que, a partir del mes de setembre, les agents cíviques s'han incorporat a les tasques de control de l'abandonament de residus fora dels contenidors.

En el decurs de la comissió, Pueyo ha anunciat també que la Paeria estudiarà la incorporació d'un programa de mesures alternatives i complementàries a les sancions econòmiques per infraccions administratives, una acció que s'inclouria dins el Pla Estratègic de convivència i civisme que s'està elaborant i que es farà d’acord amb les directrius d’un informe fet del vicesecretari de la corporació.

A més, per tal d'estudiar la viabilitat de la proposta, el paer en cap ha explicat que s'encarregarà, a la comissió de convivència i civisme del Consell de Ciutat, que es constituirà el pròxim 23 de setembre, l'elaboració d'una proposta de modificació de l'ordenança municipal de convivència i civisme per incorporar la regulació de mesures complementàries a les sancions econòmiques per infraccions administratives i la regulació de mesures alternatives en els supòsits admesos legalment.

Operatiu policial permanent a la plaça del Dipòsit

La Paeria té la voluntat i el compromís de millorar el civisme i la convivència a Lleida, especialment al Centre Històric de la ciutat. Després de les reiterades queixes dels veïns i veïnes pel que fa a la venda ambulant, el soroll i la brutícia a la plaça del Dipòsit, l'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa un dispositiu policial especial per erradicar el mercat de venda sense autorització que des de fa anys es realitzava en aquesta ubicació, s'ha informat avui a la Comissió.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha fet una valoració molt positiva d'aquesta iniciativa, que ha aconseguit erradicar la venda no autoritzada a la plaça del Dipòsit i, a hores d'ara, no s'ha constatat la creació de cap altre punt estable de venda ambulant. "L'operatiu continuarà funcionant fins que es cregui convenient i demostra que els problemes del Centre Històric són diversos. L'anàlisi que hem de fer dels seus problemes i oportunitats ha de ser global i de molts tipus, però quan cal actuar policialment ho farem i ho estem fent", ha afirmat.

El dispositiu consisteix actualment en la dotació d'una patrulla fixa, 24 hores al dia, a la plaça del Dipòsit. La patrulla també té presència als carrers adjacents a la plaça amb l'objectiu d'evitar la venda ambulant en altres punts del Centre Històric.

En el període comprès entre el 8 de juliol, quan es posa en marxa el dispositiu, i el 31 d'agost, les patrulles destinades a la plaça del Dipòsit han efectuat les següents actuacions: cinc detencions, 172 identificacions, 18 actes per infraccions a la llei de seguretat ciutadana, 22 denúncies per venda ambulant sense autorització, 8 denúncies per infraccions de l'ordenança municipal de civisme, 30 denúncies per infraccions de trànsit, 11 activacions dels serveis extraordinaris de neteja, 3 decomisos de roba.

Convocatòria de la Comissió de Seguiment del Protocol d'atenció a les dones víctimes de la violència masclista

El paer en cap ha aclarit que, malgrat que aquest mes passat alguns missatges han generat confusió o alarmisme, els delictes contra la llibertat i la identitat sexual no han augmentat a Lleida, sinó que durant el primer semestre de 2022 hi ha hagut un descens del 14% d'aquest tipus de conductes, respecte al mateix període de l'any 2019, que s'agafa com a referència tenint en compte els efectes de la pandèmia el 2020 i 2021.

En algun cas, ha explicat l'alcalde, es van confondre les dades de Lleida ciutat amb les de tota la província, atribuint increments de delictes que no són reals. Sí que s'ha detectat un increment de les agressions sexuals amb penetració, que han passat de 7 a 10 del primer semestre de 2019 al d'enguany. Tanmateix, amb dades interanuals, les agressions sexuals a juliol de 2022 i a juliol de 2019 van ser en tots dos casos 37. "Per tant, jo vull dir a la ciutadania de Lleida que no hi ha un empitjorament de les dades. Però no estem contents, una sola agressió sexual o violació és una molt mala notícia i un objectiu contra el qual cal lluitar, però cal ser rigorosos i seriosos per establir comparacions", ha afirmat Pueyo, qui també ha destacat que ara es denuncien i s'actua més contra aquest tipus d'actes perquè la societat és menys tolerant cap a ells.

Pueyo ha anunciat que s'ha convocat, per al pròxim 19 de setembre, la Comissió d'Avaluació i Seguiment del Protocol d'Atenció a les Dones en situació de violència del municipi de Lleida amb l'objectiu de revisar, si s'escau, les accions a dur a terme. Es tracta d'una Comissió integrada per representants de les institucions signants del protocol, amb l'objectiu de vetllar per la seva correcta aplicació, establir indicadors, proposar millores i elaborar nous circuits d'intervenció per donar resposta a totes les situacions de violència masclista.

Justament ahir es va presentar la nova campanya de prevenció dels abusos sexuals a menors.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.