Organitzada per l’Ajuntament de Lleida del 23 al 26 de febrer presencialment i online a través de la plataforma Filmin del 3 al 12 de març de 2023.

Animac fa pública la selecció de films de les seccions oficials de la mostra

Les produccions es projectaran en la 27a edició de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que se celebra a Lleida del 23 al 26 de febrer i online del 3 al 12 de març

En la Secció Oficial Curts es projectaran tres curtmetratges que es troben a la shortlist dels premis Oscar: The Flying Sailor, de les canadenques Wendy Tilby i Amanda Forbis; Sierra, de l’estonià Sander Joon i O Homem do Lixo (The Garbage Man), de la portuguesa Laura Gonçalves

La programació sencera es donarà a conèixer en roda de premsa a Lleida i es podrà consultar al web oficial del certamen

Les produccions es projectaran en la 27a edició de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que se celebra a Lleida del 23 al 26 de febrer i online del 3 al 12 de març

En la Secció Oficial Curts es projectaran tres curtmetratges que es troben a la shortlist dels premis Oscar: The Flying Sailor, de les canadenques Wendy Tilby i Amanda Forbis; Sierra, de l’estonià Sander Joon i O Homem do Lixo (The Garbage Man), de la portuguesa Laura Gonçalves

La programació sencera es donarà a conèixer en roda de premsa a Lleida i es podrà consultar al web oficial del certamen

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida, ha fet públic el llistat de produccions que han estat seleccionades per formar part de les seccions oficials del certamen: Secció Oficial Curts, Futur Talent, Petit Animac i Talent.cat, i que es projectaran en aquesta 27a edició que se celebra presencialment a Lleida del 23 al 26 de febrer i online a través de la plataforma Filmin del 3 al 12 de març. Tres dels curtmetratges seleccionats es troben a la shortlist dels premis Oscar. Es tracta de The Flying Sailor (Curts 1), de les canadenques Wendy Tilby i Amanda Forbis, basat en un fet real d’una explosió pel xoc de dos vaixells en un port; Sierra (Curts 4), de l’estonià Sander Joon, que s’endinsa en un món surrealista de les curses de cotxes, i O Homem do Lixo (The Garbage Man - Curts 4), de la portuguesa Laura Gonçalves, que narra la història d’un home que va viure una vida dura amb humor i fantasia.

Les seccions oficials d'Animac estan dedicades especialment al curtmetratge, l'ànima de la Mostra, ja que permet expressar una visió i un segell més personal i la màxima experimentació en la cerca de nous llenguatges, estètiques i tècniques.

La Secció Oficial Curts, una selecció dels millors i més recents curtmetratges d’animació a escala mundial, presenta enguany 40 propostes de 22 nacionalitats diferents distribuïdes en cinc sessions. A banda de les tres obres ja esmentades, també destaquen en aquesta secció el curtmetratge d’stop-motion Salvation Has No Name (Curts 2), del director Joseph Wallace, i Amarradas (Curts 2), un film de l’espanyola Carmen Córdoba que parla del vincle entre una mare i una filla i que està nominat als premis Goya.

També es projectaran Amok (Curts 3), de Balázs Turai, guardonat amb el premi Cristal pel festival Annecy, i Babičino seksualno življenje (Granny's Sexual Life - Curts 3), d’Urška Djukić i Émilie Pigeard, nominat als premis César de l’Acadèmia francesa. El primer d’ells és un curtmetratge sense diàlegs que explica com el protagonista s’enfronta al seu dimoni interior després de perdre la seva promesa i la seva aparença en un accident estrany, mentre que el segon entra en un viatge a la joventut d’una àvia que il·lustra les dones eslovenes de la primera meitat del segle XX.

En l’apartat per a experiments narratius i visuals de la Secció Oficial Curts, la sessió Curts 5 White Cube, es projectaran els films The Hour Coat, d’Amy Kravitz, Backflip, de Nikita Diakur, Boca, de Frederic Amat i Intermission, de Réka Bucsi, entre altres.

Quant a la secció Futur Talent, l’apartat dedicat als curtmetratges rebuts d’escoles d’animació d’arreu del món, compta en aquesta edició amb tres sessions amb un total de 37 curtmetratges seleccionats de 14 nacionalitats, entre els quals destaquen À bicyclette, d’Océane Lavergne, Benjamin Langagne, Lucas Durot, Pierre Cilluffo, Marine Beuvain i Kerrian Detay; Slouch, de Michael Bohnenstingl, i An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It, de Lachlan Pendragon. Aquesta secció és un excel·lent aparador per als nous creadors, que acaben de graduar-se i tenen l’oportunitat de veure projectats els seus curtmetratges en la gran pantalla.

El Petit Animac, la secció del certamen pensada especialment per als més menuts i les seves famílies, té programats 48 films de 18 nacionalitats en sis sessions diferents. L’objectiu del Petit Animac és introduir als infants en el món de l’animació i les seves diverses tècniques, i incentivar la seva curiositat i gust pel cinema.

Dins de les propostes, es projectarà la sèrie de microcurts Našeprasátko (Petit Animac 1 Short & Sweet), de Jaromír Plachý, creador del videojoc d’aventures Botanicula, així com Bill i Janet (The Smeds and the Smoos - Petit Animac 2), de Daniel Snaddon i Samantha Cutler, que és la desena adaptació del llibre de l’autora Julia Donaldson, i Operación Frankenstein (Petit Animac 3), de José María Fernández de Vega, una obra amb un final sorprenent, allunyat de la història clàssica.

Altres films destacats que es podran veure al Petit Animac són Les Astres Immobiles (Astres immòbils - Petit Animac 4), de Noémi Gruner i Séléna Picque, una història que dona visibilitat a la vida de Chenghua i a les dificultats dels seus pares, i La joya del pantano (Petit Animac 5), de Camilo Ayala Nieto.

Tant la Secció Oficial Curts, com Futur Talent i Petit Animac opten al premi de la Mostra, que el decideix el públic.

D’altra banda, la secció Talent.cat, que aglutina els films d’animació d’estudiants d’arreu dels Països Catalans, compta enguany amb la participació de 14 centres que han presentat una quinzena de pel·lícules: Let's Dance, Beyond the Fringe, La Cucharada, Half-Dog, Pank con chocolate, Sweet Side, Jidai (次代), Era del presente, Ventanas, Pieces of Us, Chimborazo, Sully, Sunburned, Vestigis, Proceso Mental i Papirola. Cal destacar que, tot i que Animac és la mostra més antiga, alhora també és la més jove perquè acull totes aquestes propostes d’estudiants de diferents escoles del territori, assegura la directora d’Animac, Carolina López. En aquesta secció, el millor curt serà escollit per un jurat format per professionals.

Animac 2023 "LATAM BOOM!"

Organitzada per l’Ajuntament de Lleida del 23 al 26 de febrer presencialment i online a través de la plataforma Filmin del 3 al 12 de març de 2023, Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, celebra en l’edició d’enguany la creativitat de l'animació llatinoamericana sota el lema “LatAm boom!”, amb senyals de la identitat del territori com la riquesa cultural, la cerca d'històries i estètiques pròpies, la diversitat, el realisme màgic o el compromís politicosocial.

Comptarà amb el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, exposicions, conferències i masterclasses per als amants de l’animació. La programació sencera es donarà a conèixer pròximament en roda de premsa a Lleida, i també es podrà consultar al web oficial del certamen.