<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37790>>.

L’historiador Xavier Casals dissertarà sobre la Transició espanyola en els Debats de memòria Democràtica

La conferència tancarà el programa d’activitats del 2022 el pròxim dijous

La conferència tancarà el programa d’activitats del 2022 el pròxim dijous

El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat una nova edició de Debats de Memòria per aquest pròxim dijous, 15 de desembre, amb el títol ‘La Transició espanyola, la més sagnant d’Europa’, que anirà a càrrec de l’historiador Xavier Casals Meseguer io amb la qual es posarà fi a les activitats de Memòria Democràtica de l’any 2022.

Durant llarg temps, s'ha considerat que la Transició espanyola a la democràcia va ser pacífica. Tanmateix, l'anàlisi dels fets indica tot el contrari: el procés de democratització va ser el més sagnant d'Europa (tret del cas de Romania). Així, entre l'1 de gener de 1975 i el 31 de desembre de 1982 la violència política va causar, segons una estimació, 504 víctimes mortals (d'altres càlculs són més elevats encara): la gran majoria (96,2%) va morir per l'acció de grups terroristes, essent ETA el principal, amb 361 assassinats (el 71,6%). Aquesta dada indica que el terrorisme va tenir un protagonisme que no es pot menysprear i, a més, va influir en el procés democratitzador. La paradoxa fou que, tret del cas d'ETA, la violència va perjudicar els col·lectius que hi van recórrer, de manera que va "estabilitzar desestabilitzant" el nou sistema polític i va afavorir els grans consensos per evitar tornar a una confrontació armada.
Per tal de poder entendre millor aquest període històric del nostre país, Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat una conferència a càrrec d’un dels millors especialistes en la Transició Democràtica, Xavier Casals Meseguer (Barcelona, 1963).
Casals és doctor en Història per la Universitat de Barcelona i professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull). Ha publicat diverses obres entre les quals destaquen “L'oasi català (1975-2010): Mirall o realitat? (2010)”, “Partits i eleccions a la Catalunya del segle XXI (2012)”, “El poble contra el parlament. El nou populisme a Espanya, 1989-2013, (2013)” i “La Transició espanyola. El vot ignorat de les armes (2016)”.
L’acte començarà a les 7 de la tarda, a la Sala Jaume Magre, i per participar-hi, es recomana fer inscripció prèvia, que es pot fer a través de Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat