El poble Awá de Colòmbia dona a conèixer a Lleida la situació que pateix de vulneració de drets humans. Reunió aquest dimarts amb la tinent d'alcalde Sandra Castro..

El poble Awá de Colòmbia dona a conèixer a Lleida la situació que pateix de vulneració de drets humans

La regidora Sandra Castro s’ha reunit a la Paeria amb Alex Guanga, activista i líder indígena, que està fent una gira per Europa i ha fet parada a Lleida per la implicació de la Paeria en la denúncia i visibilització d’aquesta situació i el treball que fa en la defensa dels drets humans.

La regidora Sandra Castro s’ha reunit a la Paeria amb Alex Guanga, activista i líder indígena, que està fent una gira per Europa i ha fet parada a Lleida per la implicació de la Paeria en la denúncia i visibilització d’aquesta situació i el treball que fa en la defensa dels drets humans.

La Unidad Indígena del Pueblo Awá, la UNIPA, ha donat a conèixer a Lleida la situació que pateix de vulneració de drets humans i les estratègies que estan emprenent per garantir la supervivència d’aquest poble. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castra, s’ha reunit aquest dimarts amb Alex Guanga, activista i líder indígena, que està de gira per Europa per conscienciar sobre aquesta situació. Castro ha explicat la gira d’incidència internacional que ha realitzat UNIPA i que la darrera parada ha estat Lleida, de la mà de la coordinadora d’ONGD i AMs de Lleida i en conjunt amb la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida, on han destacat la implicació de la Paeria en la denúncia i la visibilització del poble awá, així com en la defensa dels drets humans. 

Guanga, que ha passat per Ginebra, Brussel·les o Madrid, entre altres, ha explicat que l’objectiu és posar en coneixement que a Colòmbia hi ha aquest poble que té la seva cultura i territori, que estan en risc per la vulneració de drets i que té efectes en la seva harmonia. Un dels aspectes importants, ha dit, és seguir construint aliances que donin suport i treballin amb el poble perquè hi hagi més diàleg i aquest poble rebi més atenció. 

A la reunió, hi han participat la membre de l'Observatorio por la Autonomia de los Pueblos Indígenas de Colòmbia (OADPI), Alejandra Duran, i també la representant de la Taula Catalana per Colòmbia, juntament amb les tècniques municipals.

L'OADPI ha organitzat la gira per incidir en la greu situació de vulneració de Drets Humans (DH) i Drets Humans de les Dones (DHD) que pateix el Poble Awà, a Colòmbia. L'Observatori és un col·lectiu d'organitzacions i persones que treballa per la defensa dels DH i col·lectius dels pobles indígenes de Colòmbia.

El poble Awà és un poble oblidat quan es parla del conflicte a Colòmbia, amb la violència que han viscut sobre els homes i les dones de les zones indígenes. Una violència patida, en aquest cas, pels qui habiten el Katsa Su el territori ancestral del poble awà i que es troben en mig del foc creuat d'actors armats, narcotraficants, exèrcits i interessos de multinacionals. Una violència que moltes vegades ha estat o és expressada sobre els cossos de les dones, una violència que afecta a les seves vides quotidianes i els seus somnis de caminar lliures.

En la seva visita a Lleida, a més a més de la recepció oficial a Paeria, els membres de la gira faran una conferència a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida i es trobarà amb entitats i ONGD de la ciutat de Lleida que treballen a Colòmbia.

Alex Guanga va ser Conseller Major de la UNIPA entre els anys 2010 i 2012. El 2012, durant el seu mandat va estar a Washington per fer seguiment a les mesures de protecció atorgades per la Comissió Interamericana de Drets Humans i exigir el desminat humanitari del territori, que encara no ha succeït. És expert en Drets Humans dels Pobles Indígenes per la Universitat de Deusto en col·laboració amb l'Oficina de l'Alta Comissionada per als Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra (Suïssa) . És governador del Resguard Inda Sabaleta, jurisdicció de Tumaco, on el Juliol 2022 van assassinar el governador suplent Juan Orlando Moriano al costat de dos guàrdies indígenes en una massacre que va trencar el poble Awà de la zona i que els va fer aixecar-se a Minga Humanitària, mobilitzant-se durant diversos dies. El 2009 va patir un atemptat i continua patint amenaces per part dels grups armats.