El pregó de Nadal ha tingut lloc al Saló de Sessions de la Paeria.

El pregó de Montse Macià a la Paeria obra el Cicle de Nadal 2022

‘Alegra’t Terra Escollida’, una composició del poeta Joan Bellmunt, musicat pel mestre de capella Joaquim Mesalles, Nadala d’enguany que ha estrenat la Coral Romanesa Miorita de Lleida al Saló de Sessions. L’alcalde Miquel Pueyo, que presideix l’acte en companyia del bisbe de Lleida, assenyala que “com a societat tenim el deure de transmetre als nostres nens i nenes i a les futures generacions les nostres tradicions més arrelades”

‘Alegra’t Terra Escollida’, una composició del poeta Joan Bellmunt, musicat pel mestre de capella Joaquim Mesalles, Nadala d’enguany que ha estrenat la Coral Romanesa Miorita de Lleida al Saló de Sessions. L’alcalde Miquel Pueyo, que presideix l’acte en companyia del bisbe de Lleida, assenyala que “com a societat tenim el deure de transmetre als nostres nens i nenes i a les futures generacions les nostres tradicions més arrelades”

El Saló de Sessions del Palau de la Paeria ha acollit aquest vespre l’acte oficial d’Obertura del Cicle de Nadal 2022, organitzat conjuntament per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i l’Ajuntament de Lleida.

L’acte ha estat presidit pel paer en cap, Miquel Pueyo, i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, acompanyats per altres autoritats i regidors de la Paeria, així com pel president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, i gairebé tota la junta directiva de l’entitat.

Curcó, que ha estat l’encarregat d’obrir l’acte, ha agraït al govern municipal “que hagi acollit la presència del pessebre a la Paeria, la casa de tots els lleidatans i lleidatanes i també dels pessebristes i del pessebre, que llueix com mai als peus de l’escala”. Jordi Curcó feia aquesta referència per criticar que enguany el Parlament “s’hagi negat a col·locat el pessebre en l’edifici de la segona institució de Catalunya”.

“El pessebre és una manifestació artística i plàstica que representa el naixement de Jesús a Betlem, però a casa nostra transcendeix el fet religiós, ja que amplia la seva significació amb la cultura popular”, ha dit el president de l’Agrupació Ilerdenca.  

Tot seguit ha intervingut l’exdirectora del Museu de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, així com exdiputada del Parlament de Catalunya, Montse Macià, que ha estat l’encarregada de llegir el Pregó de Nadal.

Macià ha dividit la seva glossa en dues parts. En la primera, ha posat en valor la tasca desenvolupada per l’Agrupació de Pessebristes que, al mateix temps de reivindicar el missatge evangèlic del pessebre, vincula la seva iconografia i plasticitat a la cultura popular i tradicional del país.

En la segona part, la pregonera ha fet referència a com el Nadal ens interpel·la a tots en molts aspectes de la nostra vida, tant col·lectius davant l’actualitat que vivim, com personals, respecte als problemes del nostre entorn social més proper. Al final, Montse Macià ha volgut llançar un cant a l’esperança, amb la significació de la bona nova que representa el naixement de Jesús, “que és un missatge d’esperança i de pau”.

Tot seguit, ha tingut lloc la presentació i estrena de la Nadala 2022 “Alegra’t Terra Escollida”, amb lletra del poeta i escriptor Joan Bellmunt i música del mestre de capella de la Catedral de Lleida, Mn. Joaquim Mesalles, que ha anat a càrrec de la Coral Romanesa Miorita de Lleida. Finalitzada la presentació de la Nadala, la mateixa agrupació coral, sota la direcció de Florentina Budau i l’acompanyament del pianista Paul Pal i l’oboista Andrea Budau, ambdós del Conservatori de Lleida, han interpretat un repertori de Nadales: ‘Gaudete!’, Anònim del S.XVII; ‘Din cer senin - Del cel serè’ de Alexandru Stratan; ‘Fii slavit, Isuse - Lloat siguis, Jesús’, tradicional polonesa de X. Mioduszewschi; ‘Intro noapten Betleem-Una nit a Betlem’, de Florin Spatariu; ‘El noi de la Mare’, popular catalana, i ‘La Multi ani - Per molts anys’, tradicional romanesa.

L’acte ha finalitzat amb unes paraules del bisbe Salvador i de l’alcalde Miquel Pueyo, que ha agraït el treball i esforç de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes per mantenir les tradicions a casa nostra, alhora que ha felicitat Montse Macià pel seu missatge.

“Com a societat tenim el deure de transmetre als nostres nens i joves i a les futures generacions les nostres tradicions més arrelades. Els nostres infants també s’han de poder emocionar i han de poder viure i estimar les nostres tradicions. Si cal, aportant altres punts de vista i altres maneres de fer, però sense perdre la nostra essència com a poble”, ha clos.