L'Ajuntament de Lleida continua sent capdavantera en transparència. Avui ha recollit per vuitè any consecutiu el segell Infoparticipa.

L’Ajuntament de Lleida segueix sent capdavanter en transparència

Rep el segell Infoparticipa per vuitè any consecutiu, amb una puntuació del 98,08%

La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha subratllat el compromís que la Paeria manté amb la transparència i el bon govern perquè l’administració sigui més accessible a la ciutadania i ha recordat accions que s’han fet, com les pàgines web de Transparència, de Pressupostos oberts o les agendes públiques de la Corporació municipal

Lleida se suma aquesta setmana a la celebració de l’Open Gov Week

Rep el segell Infoparticipa per vuitè any consecutiu, amb una puntuació del 98,08%

La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha subratllat el compromís que la Paeria manté amb la transparència i el bon govern perquè l’administració sigui més accessible a la ciutadania i ha recordat accions que s’han fet, com les pàgines web de Transparència, de Pressupostos oberts o les agendes públiques de la Corporació municipal

Lleida se suma aquesta setmana a la celebració de l’Open Gov Week

L’Ajuntament de Lleida ha tornat a estar distingit amb el segell Infoparticipa de qualitat i transparència de la comunicació pública, per vuitè any consecutiu, refermant el seu compromís amb la transparència i el bon govern. Amb una puntuació del 98,08%, la Paeria continua sent capdavantera en aquest àmbit, segons l’estudi que realitza el laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). 

La tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, ha assegurat que la Paeria fa un treball constant perquè la informació i l’accés a l’administració siguin cada cop més fàcils i directes per a la ciutadania. “Les persones usuàries dels serveis municipals han d’entendre el contingut que es publica i han de gestionar els tràmits que els afecten d’una manera àgil i senzilla”, ha assenyalat Freixanet. El govern municipal està fent un esforç important en la transformació digital de l’ajuntament, que s’ha de plasmar en la gestió interna així com en la relació amb la ciutadania.

De les capitals catalanes, Lleida iguala la segona posició amb Girona, amb la mateixa puntuació d’un 98,08%, i per darrere de Barcelona. La puntuació s’aconsegueix d’acord amb uns indicadors, que giren entorn a la informació sobre els representants polítics, la gestió dels recursos col·lectius, la gestió dels recursos econòmics (com els pressupostos, els salaris, les contractacions, les subvencions, etc.), la informació sobre la demarcació i la gestió dels recursos col·lectius, i les enes que s’ofereixen per a la participació ciutadana.

El lliurament del Segell Infoparticipa 2022 es fa aquesta tarda, a les 17 h, a la sala d’actes del Rectorat de la UAB. Aquesta edició celebra els 10 anys d’aquest guardó per als ajuntaments i és el 8è per a consells comarcals i el 7è per a diputacions.  

El Segell InfoParticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que atorga la UAB a partir de les avaluacions que realitza el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de les webs locals.

Avaluen la informació pública dels ens locals des de la perspectiva que aquesta permeti a la ciutadania conèixer quin són els seus representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius i quines formes de participació tenen al seu abast. Es tracta d’una marca de qualitat que pretén donar garanties de confiança i credibilitat a les ciutadanes i els ciutadans, i un incentiu pels responsables polítics i tècnics.

Accions per a la transparència a la Paeria

La Paeria té activa una pàgina web de Transparència i Dades obertes on es poden consultar contingut sobre l’acció del govern, el perfil del contractant, la Bústia ètica o la plataforma Decidim, entre altres.

Una altra de les iniciatives que el govern municipal ha posat en marxa ha estat el web dels Pressupostos oberts, que inclou els organismes autònoms de la Paeria, perquè la ciutadania puguin consultar com es distribueixen els recursos econòmics que es gestionen, d’on venen els ingressos i a què es destinen les despeses.

En aquest sentit, es va donar compliment al compromís de la corporació municipal de fer públiques les agendes dels regidors i regidores del govern.

Open Gov Week

Lleida se suma aquesta setmana a la celebració de l’Open Gov Week, una iniciativa impulsada a escala mundial per l’Aliança per al Govern Obert. L’objectiu és apropar les administracions públiques a la ciutadania, basant-se en els principis del Govern Obert: transparència, rendició de comptes, participació ciutadana, integritat pública i col·laboració. En el marc de la Setmana del Govern Obert, s’han organitzat diverses activitats presencials i en línia, com ara jornades, tallers, debats o nous continguts virtuals, entre altres.