La celebració de l'aniversari de la Llar del Sord, a la Diputació de Lleida..

La Llar de Persones Sordes de Lleida celebra el seu 70è aniversari

En el marc d’aquesta commemoració s’ha presentat  l’exposició “La història de la llar” i el projecte Signant Lleida, que recopila la nomenclatura i la toponímia en llengua de signes catalana de diferents espais de la ciutat i els noms dels pobles de la comarca del Segrià

En el marc d’aquesta commemoració s’ha presentat  l’exposició “La història de la llar” i el projecte Signant Lleida, que recopila la nomenclatura i la toponímia en llengua de signes catalana de diferents espais de la ciutat i els noms dels pobles de la comarca del Segrià

La Diputació de Lleida ha acollit la celebració del 70è aniversari de la Llar de Persones Sordes de Lleida. A l’acte han assistit el paer en cap, Miquel Pueyo; el tinent d'alcalde, Paco Cerdà, els diputats provincials Jordi Verdú i la presidenta de l’entitat, Margarita Estradera.

En el marc d’aquesta commemoració s’ha presentat de l'exposició "La història de la llar”, així com el projecte “Signant Lleida”, que recopila la nomenclatura i la toponímia dels espais públics, privats i quotidians de la nostra ciutat en llengua de signes catalana (LSC) i que reuneix, també, els signes/noms dels pobles de la comarca del Segrià.

En el seu parlament, Miquel Pueyo ha destacat la labor que l'entitat porta a terme per a la comunitat de persones sordes, a més del pes lingüístic i cultural de la llengua de signes, valorització a la qual va contribuir de manera decisiva l’escriptor i neurolingüista Oliver Sacks: "Destaco, a més, la vostra promoció d’activitats culturals, juvenils, recreatives i esportives entre els vostres socis i les vostres sòcies en aquesta trajectòria que s’estén pels ja 70 anys d’història de l’entitat".

A més, l'alcalde ha explicat que la Paeria ha presentat un projecte als fons europeu Next Generation que fa referència a l’accessibilitat física i comunicativa en què es preveuen actuacions en edificis municipals amb atenció al públic, com la OMAC, Guàrdia Urbana, Oficina de Turisme, Auditori, Teatre Escorxador, etc. S'hi inclou la implementació de sistemes per millorar el so per a persones amb problemes auditius i equipaments multimèdia per assistir serveis d’intèrpret en llengua de signes catalana.

L'acte ha anat a càrrec de la coordinadora del projecte, Lídia Sánchez, i ha comptat amb interpretació en LSC i en llengua oral. El secretari de l'entitat, Ramón Martin, ha fet un repàs dels setanta anys de trajectòria històrica de la Llar de Persones Sordes de Lleida, amb motiu del 70è aniversari de la fundació.

La Llar de Persones Sordes de Lleida és una entitat sense ànim de lucre amb una llarga història. Al Café Norte de Lleida, es trobaven els diumenges algunes persones sordes per veure els partits i els resultats de la Lliga de futbol nacional. Poc després, va venir de Barcelona el senyor Juan Martín, sord i soci fundador del Casal de Sordomudos de Barcelona, que va animar aquell grup de sords a unir-se i crear el Hogar del Sordomudo de Lérida.

El dia 25 de gener de 1953 en un local provisional propietat de la Escuela de Sordomudos del Hogar de San José naixia aquesta associació. El nom de l’associació ha anat evolucionant amb el temps, fins a l’actual i oficial Llar de Persones Sordes de Lleida.

Actualment, la Llar té la seu social al carrer Venus 12 de Lleida i dona cobertura als associats sords de tota la província de Lleida.

Des de fa 70 anys, doncs, treballa per la millora de la qualitat de vida de les persones sordes i per defensar l’ús de la llengua de signes catalana.​