Lleida Turisme prepara una acció d’homenatge a les padrines de Lleida i de recuperació de l’antiga tècnica de fer orelletes
En el marc de CRMG es farà una demostració de l’elaboració d’aquestes postres tot estirant la massa amb els genolls
Una desena de padrines faran la massa de les orelletes, l’estiraran, la giraran amb les canyes i les serviran per berenar
En el marc de CRMG es farà una demostració de l’elaboració d’aquestes postres tot estirant la massa amb els genolls
Una desena de padrines faran la massa de les orelletes, l’estiraran, la giraran amb les canyes i les serviran per berenar
El departament de turisme de la Paeria, Lleida Turisme, prepara una acció de reivindicació de la tècnica ancestral de fer orelletes tot estirant la massa amb el genoll. Aquesta iniciativa s’emmarca dins dels actes del projecte Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia que impulsa el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Generalitat de Catalunya i que, durant el mes de novembre, posa en valor els paisatges d’oliveres que condueixen inevitablement a l’oli d’oliva i a la cuina de l’oli.
L’acte que organitza Lleida Turisme es realitzarà el proper dia 26 de novembre a les 16.00 h al cafè de Teatre de l’Escorxador on les padrines hauran fet la massa durant el matí. A la tarda, en un acte obert al públic s’estirarà la massa amb el genoll, es posarà a fregir orelleta per orelleta, es giraran amb canyes, com mana la tradició, s’ensucraran i, al final de la demostració, se servirà un berenar amb les orelletes que s’hauran elaborat durant la demostració.
Les orelletes de Lleida formen part d’una tradició pastissera que prové d'Al-Andalus i que continua profundament arrelada al territori de Lleida, també a Tarragona i a una part generosa de l’arc mediterrani que va des de Castelló fins a la costa interior d’Itàlia.
Per a l’ocasió, s’està treballant una imatge singular on queda reflectida la recepta tradicional per a fer orelletes de Lleida que, a més, es reproduirà en un format làmina per tal de comptar amb un element d’homenatge a les padrines i a aquest art gastronòmic singular i ancestral.
L’acció que proposa Lleida Turisme dins dels actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia projectarà aquesta tècnica ancestral, reivindicarà un dels valors culinaris de les padrines de Lleida, fomentarà la relació intergeneracional, promourà aquesta vella i bella tècnica i posarà en valor, un cop més, la necessitat de recuperar i mantenir una de les tradicions gastronòmiques més emotives que porten a l’elaboració d’unes postres que també ho van ser de contingència pel seu alt valor alimentari.
Orelletes de Lleida
Fines, cruixents i lleugerament anisades, aquestes petites delícies daurades s’elaboren especialment per festes, fires i trobades familiars. També comporten una forma tradicional i ancestral d’elaboració de la qual ja gairebé en queden pocs testimonis, fonamentalment dones, padrines, de la Catalunya rural, a les comarques del Segrià o les Garrigues, entre altres.
En diem Orelletes per la seva forma, que recorda una orella rodona i voluptuosa i s’elaboren a partir d’una massa d’oli, farina, ous, sucre, coriandre, matafaluga, anís, llet, una branca de canyella, llevat, essència de llimona... Una massa que es farà bona entre roba de sac i que després, s’estirarà amb el genoll, cobert per un drap de cotó. Una massa suau i elàstica que culminarà en unes orelletes cruixents fregides en oli d’oliva roent, fins que quedin daurades i lleugeres. Servides al plat o en un cistell i empolsades de sucre.
L’elaboració d’orelletes segons aquest mètode esdevé una tradició, un art gastronòmic singular, que ha passat de generació en generació, tot aplegant famílies senceres i que, actualment, es troba en clar perill d’extinció.