Infants de la Llar d'infants d'Albatàrrec en una visita a la miniPanera.

Prop d’un miler d’infants d’1 i 2 anys gaudeixen del programa educatiu de La Panera durant el curs 2024-25

“Els més petits i el Centre d’Art la Panera”, que es va estrenar l’any 2004, permet apropar l’art contemporani als més petits

El programa inclou tres línies de treball: la mediació en les exposicions del centre, l’espai expositiu miniPanera i el projecte “Encaixa’t”, a les escoles

“Els més petits i el Centre d’Art la Panera”, que es va estrenar l’any 2004, permet apropar l’art contemporani als més petits

El programa inclou tres línies de treball: la mediació en les exposicions del centre, l’espai expositiu miniPanera i el projecte “Encaixa’t”, a les escoles

Aquest curs 2024-25 el programa educatiu “Els més petits i el Centre d’Art la Panera” ha acostat l’art contemporani a gairebé un miler de nens i nens d’1 i 2 anys. El projecte va néixer fa dues dècades per la inquietud d’algunes escoles bressol de voler visitar un nou recurs comunitari que s’havia inaugurat a la ciutat i en aquests moments és un programa educatiu consolidat amb tres línies de treball.

El 2004 es va iniciar la mediació de la programació expositiva del Centre d’Art la Panera, on els més petits visiten les exposicions en curs del Centre d’art. L’any 2011, es va incorporar una nova línia de treball, el comissariat educatiu, en l’espai expositiu de la miniPanera. Aquest espai té una programació expositiva pròpia tot l’any. I finalment al 2014, s’inicia un projecte de producció artística, que porta per nom “Encaixa’t. Activa l’art a l’escola”. Aquest consisteix a produir i difondre dispositius artístics que circulen per les escoles.

Aquestes tres línies de treball funcionen simultàniament i van acompanyades de sessions formatives a càrrec d'artistes participants i mediadors educatius. Aquesta és la part més important, que ha permès que el projecte continuï any rere any i que hagi adquirit una qualitat pedagògica en aquesta franja educativa del primer cicle d’educació infantil.

Els objectius del programa són mostrar que l’art contemporani és una eina pedagògica per al primer cicle d’educació infantil que ajuda en el desenvolupament de les capacitats dels infants, i oferir el Centre d’art la Panera com a recurs públic i cultural de l’entorn proper a tota la comunitat educativa: infants, educadores i famílies.

Gairebé 800 infants visiten la miniPanera

Aquest curs 2024-25, han passat per l’espai expositiu de miniPanera una quinzena d’escoles bressol i llars d’infants de Lleida i del territori, amb un total de 790 infants d’1 i 2 anys, acompanyats de les seves docents i algunes famílies. Això són 270 persones més que el curs passat.

L’exposició que han visitat aquest curs ha estat Isaac King. Humans Build The Biggest Nests (Els humans construeixen els nius més grans), en col·laboració amb ANIMAC. En aquesta ocasió els infants primer miraven el curtmetratge i després miraven i tocaven la instal·lació artística de l’artista, un flipbook ecològic gegant que combina l’animació i la narració de contes on l’educació ecològica n’és el punt de partida. A través de la interacció que genera la instal·lació, a través de la vista i el tacte, els infants identifiquen els animals i els comportaments de les persones, identificant situacions quotidianes que podem trobar en el nostre entorn, aprenent així actituds de convivència i respecte cap a la natura.

L’exposició està formada per un total de 532 marcs dibuixats, 232 cartes i 78 rutes possibles, on es poden trobar des d’un cérvol famolenc, plantes autòctones estrangulades, una tortuga confosa, cotxes impacients, un nen destructiu, una paparra viatgera i un aiguamoll restaurat i biodivers.

També cal destacar que la Panera compta amb la col·laboració de la Biblioteca Pública de Lleida amb el préstec d’algunes publicacions, a través de les quals els més petits poden descobrir noves històries on natura i espècie humana conviuen en el mateix espai, la nostra mare terra. 

Encaixa’t. Activa l’art a l’Escola”

Són diverses les escoles bressol i llar d’infants que han gaudit dels diferents dispositius artístics, amb un total d’uns 200 infants. Un exemple és l’Escola Bressol de Balàfia, que ha treballat dues propostes: Noa Nao del dissenyador Pau Llop- Estudi 131 dg , en la qual els petits i les petites s’aproximen a la tipografia i al seu procés de creació a partir de formes i la teoria dels colors de Kandinsky. Així, Woodpixel system bildi grafiks és un joc de fusta que va idear l'estudi de disseny Bildi per realitzar un projecte d'identitat. La proposta és un mix entre la impressió de fusta i píxels, de manera que poden encaixar les peces tot construint formes i lletres. D’altra banda, l’Escola Bressol la Bordeta han realitzat Natural/Artificial, del dissenyador Martin Azúa.