Antecedents

En la sessió plenària de 26 de febrer de 2016 es va fer pública una declaració institucional de l’Ajuntament de Lleida per la contractació pública ètica i sostenible. En aquesta declaració es feia una especial referencia en la defensa dels valors bàsics que emanen dels criteris ètics relatius al compliment de les convencions internacionals i els estàndards sobre condicions laborals, eliminació de discriminacions en matèria d’ocupació, lluita contra la explotació infantil, defensa de valors solidaris, reducció de la desigualtat social, inserció laboral, etc.

El Ple de 22 de juliol de 2016 va aprovar una proposta de resolució per adequar el Plec de Clàusules Administratives Generals de Contractació incloent aspectes ètics laborals igualtat de gènere, inclusió social i mediambientals. També s’acordava promoure la contractació per lots, augmentar els terminis de publicitat i presentació de propostes, fomentar el rol actiu de la Mesa de Contractació, introduir clàusules de lluita contra els paradisos fiscals i incloure clàusules de foment de compra de productes de proximitat, de baixa empremta de carboni o de producció ètica. També es va aprovar elaborar un Pla anual de contractació.

El Ple de 25 de novembre de 2016, va aprovar una moció per la redacció d’un document guia que defineixi la inclusió de les clàusules socials, pel foment de la inclusió laboral de persones amb discapacitat amb especials dificultats, en la contra acció pública de l’Ajuntament de Lleida. El text de la part dispositiva d’aquesta moció era el següent:

“1r. Instar a l’Ajuntament de Lleida a desenvolupar un document guia, definitiu, seguint la tasca ja iniciada, que defineix com aplicar a la contractació pública, les clàusules socials pel foment de la inclusió laboral de persones amb discapacitat amb especials dificultats i altres col·lectius amb especial vulnerabilitat i risc d’exclusió social.

2n. Per aquesta tasca es crearà, en el termini no superior a un mes, una Comissió per a la contractació responsable, que reprenent les tasques desenvolupades en el mandat anterior, i basant-se en la proposta realitzada des de les entitats del tercer sector, tindrà com a funció l’estudi i definició de les clàusules socials susceptibles de ser incorporades en els plecs de condicions de contractació de l’Ajuntament de Lleida, així com la reserva de certs contractes a centres especials de treball, empreses d’inserció i entitats sense afany de lucre que tinguin per finalitat la integració laboral i social de persones en risc d’exclusió social, i altres col·lectius d’especial vulnerabilitat.

Aquesta Comissió estarà formada per persones representants dels grups polítics, representants de les entitats del tercer sector, de les patronals i dels sindicats, així com personal tècnic de l’Ajuntament.

Aquesta Comissió es reunirà un cop al mes, o sempre que sigui necessari, per tal de desenvolupar correctament la redacció consensuada del document.

3r. Els termes definits en aquesta guia seran d’obligat compliment i s’haurà d’incorporar als plecs de contractació de tots els departaments de la Paeria així com del organismes i Fundacions a ella vinculats.

4t. S’estableix un termini no superior a 4 mesos, des de la creació de la comissió, per la redacció de l’esmentat document.

5è. Paral·lelament es crearà una Comissió de seguiment del correcte desenvolupament i compliment de les clàusules socials incorporades a la contractació pública.

Aquesta Comissió es crearà, no més tard d’un mes de l’aprovació de la moció, per tal de poder iniciar el seguiment del compliment de la contractació socialment responsable ja inclosa en l’actualitat a la contractació de l’Ajuntament.

La tasca d’aquesta Comissió es pot unificar amb el que s’exposa al Cartipàs de l’Ajuntament, pel qual s’estableix que trimestralment es donarà compte del compliment dels contractes establerts.”.

En compliment de l’acord plenari abans esmentat, mitjançant decret-alcaldia de 9 de maig de 2017, es va constituir la Comissió per a la Contractació Responsable, composada per representants electes dels diferents grups municipals, entitats del Tercer Sectors, associacions patronals, sindicals i personal municipal.

En el Ple de data 28 de juliol de 2017, es va acordar l’aplicació del Codi per a la Contractació Pública socialment responsable en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el Sector Públic que en depèn, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 20 de juny de 2017, en els processos contractuals impulsats per part dels serveis municipals, en tant la Comissió per a la Contractació Responsable fa els treballs per poder disposar d’una Guia pròpia de l’Ajuntament de Lleida.

En el Butlletí Oficial de l’Estat de data 9 de novembre de 2017 s’ha publicat la Llei 9/2017, de 8 de novembre de Contractes del Sector Públic, per la qual es transposen a l’Ordenament Jurídic Espanyol la Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014. Aquesta Llei permet elaborar una guia de contractació que estigui adaptada al conjunt de normativa espanyola i comunitària.

El 26 d’octubre de 2017 es van presentar diferents experiències de l’Ajuntament de Lleida en matèria de responsabilitat social en contractació pública a la Fira Municipalia, dins la jornada “La responsabilitat social a les empreses privades i a la contractació pública: un camí a innovar”, la qual va ser font d’inspiració a l’hora de l’elaboració originària de la present guia.

El 25 de gener de 2018 es va signar la renovació del Pacte social per la ciutadania fins l’any 2019 que inclou 97 propostes per millorar la qualitat de vida dels lleidatans i de les lleidatanes.

El pacte, impulsat per la Paeria i els sindicats CCOO i UGT, permet l’obtenció d’un salari social en el marc d’una societat més justa, a través de diferents eixos transversals que reverteixen en el benestar, la igualtat, l’ocupació, l’habitatge i els serveis a les persones.