L'Ajuntament de Lleida ha celebrat el ple del mes de febrer aqeust divendres.

La Paeria aprova la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana per avançar amb el Pla de l’Estació

Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones i moció consensuada per a una efectiva implementació de les clàusules socials de la nova Guia de contractació pública social de la Paeria 2023

El Ple municipal ha donat el vistiplau per cedir un solar per a la construcció d’un nou centre sanitari a Cappont, a l’Av President Josep Irla

La sessió s’ha interromput per fer 5 minuts de silenci per mostrar la solidaritat amb la població ucraïnesa i els milions de desplaçats.

Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones i moció consensuada per a una efectiva implementació de les clàusules socials de la nova Guia de contractació pública social de la Paeria 2023

El Ple municipal ha donat el vistiplau per cedir un solar per a la construcció d’un nou centre sanitari a Cappont, a l’Av President Josep Irla

La sessió s’ha interromput per fer 5 minuts de silenci per mostrar la solidaritat amb la població ucraïnesa i els milions de desplaçats.

Ordre del dia del Ple de la Paeria - febrer + documentació adjunta

Enllaç al Ple de la Paeria del mes de febrer

Twitter #PlePaeria

El Ple de la Paeria ha tirat endavant amb la modificació puntual de Pla general d’ordenació urbana de Lleida en l’àmbit de l‘estació, que permetrà desbloquejar el desenvolupament urbanístic de l’entorn de l’estació de ferrocarril, amb el cobriment de les vies i la construcció d’un gran centre comercial. La votació ha estat de 18 vots a favor i 9 abstencions. D’aquesta manera, s’avança amb el Pla previst a l’Estació, que s’ha treballat amb l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF), per atendre les condicions que havien aturat l’actuació. El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha asseverat que és un projecte que va més enllà d’aquest mandat i que obrirà una nova etapa a la zona perquè la rambla de Ferran pugui recuperar la seva vitalitat i s’impulsi aquesta àrea estratègica. La nova ordenació és més flexible, modifica els usos permesos, amplia la superfície en format de centre comercial i actualitza costos, fet que permet garantir-ne la viabilitat econòmica. Preveu la construcció de l’equipament comercial de gran format, d’uns 60.000 metres quadrats; permet el cobriment de les vies i s’acompanya de la construcció de la nova estació de bus, al costat de l’estació de tren, tant per la vessant de Pardinyes com per la vessant del Centre Històric.

El regidor socialista, Jaume Sellés, ha emfatitzat el consens, que és imprescindible per a un projecte que té aquesta projecció i ha posat en dubte els aspectes polític, urbanístic i econòmics. Per part del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha concretat que sigui un model comercial integrat al centre de la ciutat, amb l’aposta per connectar el barri de Pardinyes amb la rambla de Ferran i Princep de Viana, polítiques d’habitatge i transició ecològica. El regidor del Partit Popular, Xavier Palau, ha dit és un projecte per transformar la ciutat, que crearà llocs de treball, unirà barris, cohesionà el centre de la ciutat i actuarà, entre altres, com a pol d’atracció d’inversions i econòmica.

La regidora de Ciutadans, Maria Burrel, ha afegit que es millorarà l’àrea de l’estació, que hi ha documentació tècnica i econòmica, que preval l’interès general i que la Paeria podrà recuperar la inversió del cobriment de les vies. La regidora no adscrita, Ángeles Ribes, ha qüestionat les condicions i les característiques que marcaran la superfície comercial, com quedarà el tema de l’habitatge -que està recollit amb uns màxims, però no uns mínims- i la mobilitat a la zona.

 

Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, 8 de març

La moció que presentava el grup municipal ERC-AM amb motiu del Dia Internacional de les Dones, 8 de març de 2023, ha esdevingut declaració institucional. En aquesta data es reconeix la lluita dels moviments feministes en la consecució dels drets de les dones, per recordar que cal seguir lluitant diàriament en tots els àmbits per avançar en la consecució de drets i per evitar-ne retrocessos. En el document, que s’ha llegit al ple, s’ha manifestat el compromís de la Paeria amb la lluita per la igualtat i el respecte als drets humans de les dones. Es fa palès que és responsabilitat de tota la societat i, en especial, dels poders públics, promoure polítiques i accions que permetin avançar cap a la consecució d'una societat en la qual totes les persones tinguin els mateixos drets i oportunitats. S’ha expressat la voluntat de promoure polítiques que permetin la igualtat real entre homes i dones, així com l'eliminació de totes les formes de discriminació.

En aquesta línia, es treballarà per una societat en la qual totes les persones, puguin viure amb dignitat, llibertat i justícia, i es reconeix la tasca dels moviments feministes i de les organitzacions de dones, que han estat i són fonamentals per la lluita per la igualtat i per visibilitzar les desigualtats i fer-les visibles a la societat en general.

 

Cessió d’un solar a Salut per a la construcció d’un edifici polivalent a Lleida

La Paeria ha aprovat la mutació demanial subjectiva, a favor del Servei Català de la Salut de la Generalitat, d’una finca municipal situada a l’avinguda President Josep Irla, núm. 14-20 de Lleida, destinada a la construcció d’un nou centre sanitari al barri de Cappont i a la zona de Copa d’Or. Es tracta d’un edifici polivalent que ampliarà el CAP de Cappont,  actuarà com a base del servei d’emergències mèdiques i acollirà altres serveis que està replantejant Salut a la ciutat. La cessió s’ha votat amb 19 vots a favor i 8 abstencions.

ÉS un solar de 7.831 m2, ubicat entre l’avinguda esmentada i el carrer Àngel Moncusí i es preveu començar les obres l’any que ve. La voluntat és impulsar els serveis de salut comunitaris i poder donar una resposta més ràpida i eficient. L’actuació es complementa amb el nou edifici que també es construirà a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, prop també del Santa Maria.

 

No prospera la recuperació del Mercat de Fleming

En la sessió d’aquest divendres no s’ha aprovat el Plec de Clàusules que han de regir el contracte de la Concessió demanial del Mercat municipal de Ronda-Fleming, amb 12 vots a favor, 14 en contra i 1 abstenció. El tinent d’alcalde Postius ha explicat les tres opcions possibles que hi havia: la gestió directa per part de Paeria amb una gestió integral i una previsió d’inversió entre 3 i 6 milions d’euros; una gestió indirecta, que és el model que s’ha aplicat darrerament a altres contractes municipals, o tancar el mercat. El conjunt de grups municipals han manifestat la necessitat d’adequar l’equipament per garantir-ne la continuïtat i d’impulsar la venda de proximitat, amb els paradistes compromesos. L’equip de govern ha treballat en aquest expedient des de fa un any i, en el darrer document, s’havien inclòs esmenes dels grups municipals, malgrat que el PSC, finalment, ha retirat les que havia aportat.

 

Aquest expedient encarava la seva recta final per abordar el futur de l'equipament. En l'actualitat, a l'interior del mercat ja només hi queden 4 parades que es troben en situació precària. L'edifici no reuneix les condicions necessàries per licitar les parades sense fer-ne una rehabilitació integral. El Govern abordarà ara el futur de l'equipament, tenint en compte tot això. De les parades que es troben en situació contractual vigent (i que principalment estan a la part exterior del mercat) podran seguir amb la seva activitat. 

 

Adhesió a l’AMTU

Ha obtingut llum verda l’adhesió de la ciutat de Lleida a l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), que no havia prosperat en l’anterior sessió plenària i que en aquesta ha registrat 14 vots favorables, 5 en contra i 7 abstencions. L’AMTU és una associació de municipis d’àmbit nacional català, que treballa per la millora de la mobilitat i de les infraestructures de transport públic d’arreu de Catalunya. La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha comentat que l’entitat dona suport tècnic, jurídic i administratiu als seus associats en matèria de mobilitat, infraestructures i transport públic. Freixanet ha assegurat que per al govern de la Paeria és una prioritat el canvi cap a un model de mobilitat transformador i sostenible, basat, entre altres, en vehicles de combustió interna o en la promoció del transport públi. La tinent d’alcalde ha emfatitzat que el país també es construeix amb Lleida en l’àmbit de la mobilitat i que “ens agradaria que la ciutat esdevingués capital de la mobilitat”.

 

Pla especial urbanístic de reposició d’una canonada al SUR 25

Un altre dels expedients que ha tirat endavant de l’àrea d’Urbanisme és el Pla especial urbanístic de reposició d’una canonada de desguàs al SUR 25, promogut per la Junta de compensació del sector SUR 42 del Pla parcial Torre Salses. Ha tingut llum verda amb 13 vots favorables, 2 en contra i 9 abstencions. El Ple ha de donar tràmit a aquest punt, malgrat que alguns membres de la Corporació han retret que aquesta canonada estarà relacionada amb el centre comercial

 

Mocions dels grups municipals

La moció del Comú de Lleida per a l’efectiva implementació de les clàusules socials recollides en la nova Guia de contractació pública social a l’Ajuntament de Lleida 2023 ha estat consensuada. Per tant, s’ha acordat, entre altres punts, la redacció d’un protocol d’aplicació que recollirà la incorporació d’un pla de formació específic adreçat als coordinadors/es municipals, el nomenament d’un/a responsable per a cada centre gestor i informar anualment de les clàusules incorporades; la reserva d’un percentatge dels seus contractes anuals a les empreses d’inserció i centres especials de treball o el trasllat de la moció a les diferents organitzacions i organismes de la ciutat que hi estan socialment implicades.

La regidora Maria Burrell ha exposat la moció del seu grup municipal, de Ciutadans, perquè l’Ajuntament promogui desallotjaments enfront d’okupacions conflictives i adopti mesures contra les okupacions d’immobles. La moció ha estat rebutjada per 4 vots a favor, 16 en contra i 7 abstencions.

 

Record per a les víctimes de la guerra a Ucraïna

La sessió plenària ha començat amb un record per a totes les víctimes de la guerra a Ucraïna. El paer en cap ha explicat que avui fa un any que va començar la barbàrie a l’est d’Europa, amb una guerra que ha provocat xifres esfereïdores i on es requereix assistència sanitària o de subsistència, entre altres, i sent la població la que pateix l’efecte devastador del conflicte bèl·lic. Pueyo ha recalcat la solidaritat de la ciutat amb el poble ucraïnès i amb les víctimes de les més de 30 guerres i conflictes armats que hi ha actualment al món i ha recordat que fa 20 anys es donaven manifestacions multitudinàries, també a Lleida, del NO a la guerra.

Al migdia, el ple s’ha interromput i s’han fet 5 minuts de silenci, a la plaça de la Paeria per mostrar “la nostra solidaritat amb la població ucraïnesa i els seus milions de desplaçats, i també per urgir el final del conflicte bèl·lic originat pel president rus contra la nació d’Ucraïna i el restabliment de la pau i la legalitat democràtica internacional”. L’aturada ha estat a proposta de la Federació de municipis de Catalunya, a la qual s’hi ha sumat l’Ajuntament. Des de Lleida, des del municipalisme, “continuarem lluitant per la defensa dels Drets Humans, perquè els Drets Humans no tenen nacionalitat, perquè totes les persones del món tenen dret a viure una vida digna, una vida lliure de violències”.

 

Altres punts de l’ordre del dia

Entre altres punts de l’ordre del dia del ple d’aquest mes de febrer s’ha aprovat, la modificació de les Ordenances Fiscals 3.1 d’Ocupació del a Via pública i les bonificacions de l’IBI d’immobles adscrits a lloguer social i d’edificacions de naturalesa rústega. També ha prosperat, per 23 vots a favor i 4 abstencions, les bases de la línia 10.3: “Bases per a la convocatòria d’accions per a la defensa dels drets humans i dels drets humans de les dones en cooperació al desenvolupament”.

S’ha de deixar sobre la taula el Conveni per a la creació i posada en marxa del Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya (CIDAF CAT) i del Centre de Serveis per al Desenvolupament Efectiu de la Bioeconomia Circular a Catalunya (BIOHUB CAT) al Parc Científic de Lleida.

També s'han atorgat 8 medalles d'or de la ciutat i 23 plaques i 19 medalles de la Paeria al mèrit cultural, educatiu, esportiu, científic i solidari, i la placa de la Paeria a la pagesia.