Ruta Joan Oró i Lleida

1 CASA FAMILIAR

Aquesta és la casa familiar de Joan Oró. Els seus pares la van construir l’any 1930 i s’hi van traslladar quan Joan Oró tenia 6 anys. A la planta baixa hi havia el forn de pa, dit La Ràdio. El nom ve per què tenien la primera ràdio de Lleida i estava en funcionament tot el dia. Els seus pares eren gent inquieta, que havien deixat els seus pobles natals de Torrebesses i Alcanó per buscar fortuna a Barcelona, Torrebesses, Torres de Segre i finalment Lleida. Després de diverses feines, van fer-se forners. El forn La Ràdio fou molt popular a la ciutat. Actualment hi ha un forn amb el mateix nom, d’una altra propietat.

Joan Oró va viure gran part de la seva infància i adolescència en aquesta casa, on explica que va començar a qüestionar-se l’origen de la vida en les jornades nocturnes quan ajudava a fer el pa. Anava a escola als Maristes Sagrat Cor (antic col·legi avui desaparegut, situat on avui hi ha l'Escola Príncep de Viana) i a l'Escola del Treball, dos centres educatius ben propers i dels quals guardava un gran record. Va marxar d'aquesta casa per estudiar Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona. Durant els seus anys d’estudiant, hi va instal·lar un laboratori a les golfes on feia experiments i anàlisis.

Acabats els estudis, va tornar a Lleida i va muntar una fàbrica de sabó amb Duró i Andreu, que tenia l'obrador al carrer de Sant Ruf, que podeu visitar ja que es troba ben aprop de la casa familiar. L'empresa no va acabar de reeixir, i les inquietuds per estudiar més i la seva passió per la recerca el van fer emigrar als Estats Units pocs anys després.

Va tornar sovint a aquesta casa al llarg de la seva vida, ja que hi vivien els pares, les seves germanes i la resta de la família.

C. Anselm Clavé 26 25007 Lleida - Com arribar-hi