Ruta Joan Oró i Lleida

4 MAQUETA DE LA LLUNA

Als edificis del Parc Agrobiotech de Lleida hi podeu veure una maqueta de la cara visible de la Lluna, realitzada per la NASA dins del projecte Apollo. L’objectiu era que els astronautes en memoritzessin les característiques principals per tal de poder localitzar els llocs d’aterratge en la superfície.

La maqueta és una esfera de guix amb la superfície en relleu i fa 1,80 m de diàmetre. S’hi observen les característiques principals del relleu lunar. La maqueta data de 1969 i es va instal·lar en aquest lloc l’any 2012.

Oró va començar a col·laborar amb la NASA l’any 1963. Establert a Houston, havia destacat en l’origen de la vida i en la síntesi de l’adenina. L’agencia espacial nord-americana va contactar amb ell en tant que expert per tal que participés en l’estudi de les mostres lunars i en el projecte Viking d’exploració de Mart. La participació d’Oró, especialment en les conclusions de les sondes sobre si hi havia vida o no a Mart, va ser fonamental.

La maqueta es presenta avui redejada de l'exposició "Joan Oró i l'exploració de l'espai", on es repassa la trajectòria d'Oró a la NASA i els principals reptes assolits en aquells temps, amb fotografies històriques. L'exposició es pot visitar lliurement durant els horaris d'obertura del Parc científic i tecnològic de Lleida. La maqueta i l'exposició que l'acompanya es troben a la planta baixa de l'edifici d'oficines H3, vora les escales.

Turó de Gardeny. 25003 Lleida - Com arribar-hi
Horaris d’obertura dels edificis H: de dilluns a divendres de les 8.00 a les 20.00h i dissabte de les 8 a les 14.00h
www.parclleida.es