Ruta Joan Oró i Lleida

5 MURAL

Joan Oró era una persona afable, amb valors molt ferms, molt vinculat a Lleida. En aquest mural apareix ja de gran, quan era una persona molt respectada a nivell científic mundial, candidat al premi Nobel en diverses ocasions, però que no oblidava els seus orígens lleidatans i catalans.

Va néixer al barri de la Bordeta, al número 12 de l’actual avinguda de Flix, en una casa que ja no existeix. Els seus pares s’hi van instal·lar procedents de Torres de Segre, i hi van obrir un forn de pa. Amb sis anys, però, la família s’instal·la en una nova casa al centre de Lleida. Podeu visitar l'emplaçament, ben aprop del mural. Tot i que el barri ha canviat molt, la cruïlla on estava la casa és l'origen del barri: l'encreuament de les carreteres de Flix i Artesa, el camí de Juneda, la parròquia, la torre Santesmasses i el record de l'antic hostal de la Bordeta que va donar nom al veinat. A la imatge inferior, apareix la casa a la dreta, abans de ser enderrocada. 

Avui un mural de grans dimensions recorda aquesta vinculació d’Oró amb la Bordeta. Es troba a la paret mitjera de l'edifici de l'avinguda de les Garrigues 120. Si ens hi fixem, hi veurem sobrevolant la sonda Viking, que ell va ajudar a dissenyar per a la primera exploració al planeta Mart.

Aquest mural va ser fet l'any 2022 amb motiu de la 2a edició del Lleida Potsfest, festival d'art urbà de Lleida. És obra de l’artista Carlos Calizo, pintor, artista urbà, escultor i professor de la Facultat Belles Arts de Múrcia. Defineix el seu estil com a realisme espontani, i crea una atmosfera càlida i envolupant amb un efecte de focalització, generant un contrast entre el realisme d'algunes zones i l'atmosfera disgregada i trencada que l'envolta. En els seus treballs urbans, destaca pel fort cromatisme, l'ús d'eines poc comunes en aquest àmbit, com les planes i espàtules de paleta, i per l'ús del volum de les pintures industrials com a element expressiu més.

Al lloc web del Lleida PotFest trobareu imatges de la realització del mural.

L'artista inclou en les seves obres propostes de realitat augmentada. Davant el mural, descarregueu l'aplicació Artivive al vostre telèfon mòbil, escanegeu el mural i deixeu-vos sorprendre.

Av. de les Garrigues 120 25001 Lleida - Com arribar-hi
https://lleidapotfest.paeria.cat/