Informació general

País Espanya
Com. autònoma Catalunya
Província Lleida
Comarca Segrià
Partit judicial Lleida
Ubicació 41º37'00"N 0º38'00"E
Altitud 167 msnm (min: 120, max: 346)
Distàncies 118 km a Huesca
140 km a Saragossa
151 km a Barcelona
460 km a Madrid
95 km a Tarragona
Superfície 211,7 km2
Fundació Segle VI a. C.
Població 142.990 hab. (2023)
Densitat 648,69 hab./km2
Gentilici lleidatà, na
ilerdenc, ca
Codi postal 25001 - 25008
Alcalde Fèlix Larrosa (Partit dels Socialistes de Lleida)
Pressupost consultar aquí
Agermanada amb Ferrara, (Italia)
Foix, (Francia)
Lérida, (Colombia)
Perpiñan, (Francia)
Castellón de la Plana, (Espanya)

Lleida és una ciutat espanyola, capital de la província homònima, situada a la comunitat autònoma de Catalunya.

El municipi, amb una població de 142.990 habitants (INE 2023), abasta una superfície de 211.7 km² i és un dels més extensos de Catalunya. Lleida és també capital de la comarca del Segrià.

Existeixen proves d'assentaments a l'àrea de la ciutat de Lleida des d'almenys l'Edat de Bronze. Des del segle VI a. C. i fins a la conquesta romana, Lleida es va convertir en la principal ciutat dels ilergetes, un poble iber que la va denominar Iltirta. Els romans la van denominar Ilerda i en els temps de l'emperador August va rebre la condició de municipi. Al 716-719 la ciutat va ser envaïda pels musulmans i reconquerida el 1149 per les tropes de Ramon Berenguer IV i Ermengol VI. En 1150 va rebre la Carta de Població. Al 1300 Jaume II funda l'Estudi General de Lleida, que seria la primera universitat de Catalunya i de l'antiga Corona d'Aragó, així com la tercera d'Espanya després de les de Palència i Salamanca.

Entre els béns d'interès cultural situats en el municipi destaquen les dues catedrals, la Seu Vella i la Catedral Nova, el palau de la Paeria o l'Antic Hospital de Santa Maria. En matèria d'equipaments culturals, trobem el Museu Diocesà i Comarcal, l'Auditori Municipal Enric Granados i el Teatre de l'Escorxador.

Lleida és un important nucli de serveis i és la ciutat de referència en matèria d'assistència hospitalària, centres educatius, oferta cultural i d'oci, etc. en una àmplia zona que inclou les comarques de la província lleidatana i algunes aragoneses. Segons un estudi econòmic, l'àrea d'influència comercial de Lleida té 497.678 habitants.

L'economia de la ciutat s'assenta de manera majoritària en el sector serveis, que dóna feina al 71,4% de la població (2001), seguit de la indústria (13,1%), la construcció i l'agricultura (4,2%). Fira de Lleida és la segona institució firal catalana després de la Fira de Barcelona, i per potenciar aquest mercat i afavorir el denominat "turisme de congressos" Lleida va estrenar el 2010 La Llotja de Lleida, un edifici que fa les funcions de palau de congressos i teatre.

La ciutat està ben comunicada per carreteres, autopista i autovies. L'A-2 i l'AP-2 la uneixen amb Madrid, Saragossa, Barcelona i Tarragona, l'autovia A-22 amb Osca i la A-14 amb Vielha. En matèria de transport públic, Lleida té una important estació ferroviària de la qual parteixen trens d'alta velocitat, llarga distància, regionals i de rodalies. Des de l'estació d'autobusos de la ciutat surten diverses línies interurbanes que la connecten amb pràcticament tots els pobles i ciutats del seu voltant. En quant a mobilitat interna, Lleida compta amb una xarxa d'autobusos urbans de 23 línies. Des de gener de 2010, a més, està en funcionament l'Aeroport de Lleida, situat a 15 km de la ciutat.